Ideiglenesen leállították az ALTEO által üzemeltetett Gibárti Vízerőművet, így a vállalat megkezdheti az 1903 óta üzemelő létesítmény rekonstrukcióját a hosszú távon fenntartható és biztonságos működés érdekében - tájékoztat arról közleményében a vállalat. A műemlékké nyilvánított erőmű lelkét képező generátoron és turbinán ugyanis az elmúlt 48 évben nagyobb felújítást nem végeztek, az 1,1 milliárd forint értékű beruházás azonban nagyságrendileg 35 évvel képes megnövelni az erőmű élettartamát, 70 százalékos teljesítménynövekedés mellett.

A több mint száz éve üzemelő Gibárti Vízerőművet 1902-ben a környék egyik birtokosa építette az akkori vízimalom helyére, abból a célból, hogy a víz energiáját a környék villamosítására és mezőgazdasági ipari célokra használják fel. Az évek során árvizeket és a háború pusztításait is túlélő erőmű turbináit a Ganz Vagon és Gépgyár készítette.

Az erőművön az elmúlt 48 évben nagyobb felújítást nem végeztek, így mára szükségessé váltak a rekonstrukciós munkálatok a további megbízható és hosszútávú működtetéshez.

Képünk illusztráció!Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Amellett, hogy a létesítmény energiatermelő berendezéseinek műszaki állapota már önmagában is megköveteli a felújítást, a beruházással – a hosszú távú üzemképesség biztosítása mellett – jelentősen javítani lehet a rendelkezésre álló természeti erőforrások hasznosításának hatásfokát is.

A beruházás egyik fő eleme a korábbi turbinák lecserélése a mai műszaki színvonalnak megfelelő, magas hatásfokú, illetve nagyobb vízhozamot hasznosító turbinákra, 5,75 gigawattóra/év teljesítménnyel – ez a korábbiakhoz képest 70 százalékos teljesítménynövekedést jelent.

Az erőművet, illetve annak berendezéseit 2005-ben műemlékké nyilvánították, ennél fogva az erőmű eredeti állapotához hasonló jellegének megőrzése a beruházás előkészítésétől kezdve mindvégig kiemelt szempont. A tervezett korszerűsítés révén tehát az erőmű műemlék jellege hosszútávon megőrizhető és bemutatható. Az 1,1 milliárd forintból megvalósuló munkálatokat követően az erőmű műszaki átadása 2020 második felében várható, ezt követően pedig az erőműből kiszerelt régi turbinák megtekinthetők lesznek a nagyközönség számára is.

A vízerőmű az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. tulajdona. Az ÉMÁSZ Nyrt. és a 2015 májusa óta az ALTEO Csoport tagjaként működő Sinergy Kft. által 2004-ben megkötött – azóta többször módosított – szerződések alapján az ALTEO Csoport jelenleg mint bérlő és üzemeltető vesz részt a vízerőmű működtetésében.