Siker a magyar tőzsdén, ezekre a részvényekre érdemes lehet jobban figyelni

2019.08.03. 10:48

A Budapesti Értéktőzsde újabb részvényekkel bővíti a 2017 végén meghirdetett és sikeressé vált elemzés-árjegyzés programját. A programban jelenleg szereplő 11 közepes méretű részvény mellett három újabb papír, az AutoWallis, az Opus Global és a Waberer's részvényeinek elemzésére, az Opus Global esetén pedig árjegyzésre is sor kerül 2019-ben. A program folytatásával és új kibocsátókra történő kiterjesztésével a tőzsde elsődleges célja a befektetői bizalom további erősítése, és a kereskedési aktivitás növelése.

A Budapesti Értéktőzsde elemzés-árjegyzés programját 2017 decemberében indította el, egyéves tesztüzem jelleggel.

Ennek keretében a BÉT négy befektetési szolgáltatóval (Concorde, Wood, OTP Bank, MKB Bank) kötött szerződést arra, hogy tíz kibocsátóról, azaz tőzsdei cégről, rendszeresen elemzéseket készítsenek és publikáljanak, illetve árjegyzői feladatokat lássanak el, a befektetői döntések meghozatalának megkönnyítése érdekében.A programba bekerülő kibocsátókat a BÉT alapvetően azok mérete, közkézhányada és likviditása alapján választotta ki.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A BÉT igazgatósága az egyéves tesztüzem végén a brókercégek, az intézményi és lakossági befektetők, valamint a programban részt vevő tőzsdetagok véleményét összegyűjtve értékelte a programot.

A kezdeményezés megítélése kedvező volt, különösen az elemzések kapcsán emelték ki, hogy hozzáadott értéket biztosítanak az egyes piaci szereplők számára. Véleményük szerint az elemzés-árjegyzés programmal egy idáig nem létező szolgáltatás hiánypótlására került sor a hazai tőzsdén.

Az árjegyzők szerepe a kereskedésben
Az árjegyző olyan személy vagy cég, amely vállalja egy adott értékpapír tartásának kockázatát, hogy a befektetők kereskedhessenek vele. Az árjegyző egy vételi és egy eladási árat is jegyez az adott termékre, azt remélve, hogy a befektetők kereskedni fognak vele. Az árjegyző fogalmával a befektetők már találkozhattak a tőzsdei kereskedés kapcsán. Valójában az árjegyzők tartják a piacot likvid állapotban. Lehetnek magánszemélyek is, azonban ahhoz, hogy lehetővé tegyék az értékpapír adásvételét a kereskedők számára, olyan méretű befektetésekre van szükség, amelyeket általában csak nagy brókercégek tudnak felmutatni. Az árjegyzés különösen a devizaátváltásban játszik fontos szerepet, ahol általában bankok és devizakereskedő cégek az árjegyzők. Az ügyfelek az árjegyzőtől vásárolnak, és neki adnak el.

E vélemények összegzése alapján az egyéves kísérleti időszak végén a Budapesti Értéktőzsde sikeresnek minősítette a programot.

A kezdeményezésben részt vevő befektetési szolgáltatók az első évben 100-nál is több elemzést vagy elemzői kommentárt publikáltak a BÉT honlapján, illetve az érintett cégek papírjainak forgalma az előző év hasonló időszakához képest összességében mintegy 20 százalékkal bővült, miközben a teljes piacon - ugyanezen időszakot vizsgálva - a bővülés csupán 2,4 százalék volt.

Az értékelés alapján az elemzés-árjegyzési program jelentős pozitív hatást gyakorol a BÉT-en jegyzett kis- és közepes vállalatok papírjaira, illetve vonzóbbá teszi a tőzsdei megjelenést olyan cégek számára is, amelyek még nem szerepelnek a tőzsdén.

A Budapesti Értéktőzsde a programot – a jelenleg részt vevő tőzsdén jegyzett társaságok részvényei mellett további kibocsátók papírjainak bevonásával – 2021 végéig, újabb 3 évre kiterjesztette.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ennek része, hogy a kifejezetten a kis- és középvállalkozások számára létrehozott BÉT Xtend platformon jegyzett papírok szintén rendelkezhessenek elemzői lefedettséggel. A program elsősorban az elemzésekre fókuszál, az árjegyzés opcionális és csak komolyabb, az intézményi befektetők számára is értéket teremtő árjegyzői feltételek vállalása mellett kerül be a támogatott programba.

A német példa
Független elemzések elkészítésének tőzsdei támogatása nem ismeretlen a világban. Példa lehet erre a Deutsche Börse kkv piaca, a Scale is, ahol a befektetői döntések megalapozottságát, akár a tőzsdei forgalom és likviditás magasabb fokozatra kapcsolását elősegítendő a tőzsde elemzést vásárol a kibocsátótól független forrástól.

A programban jelenleg részt vevő tizenegy tőzsdei kibocsátó papírjai mellé három újonnan bekerült cég, az AutoWallis, az Opus Global és a Waberer's papírjainak elemzésére is sor kerül 2019-ben, az Opus Global esetén pedig árjegyzési szolgáltatás is elérhető lesz a programhoz újonnan csatlakozó Equilor révén. Emellett további öt kibocsátó, a 4iG, az Est Media, az OTT-One, valamint a BÉT Xtend piacán jelenleg kereskedett Megakrán és a CyBERG Corp. is felkerült arra a listára, ahonnan – befektetési szolgáltatói érdeklődés esetén – az évben további kibocsátókkal bővülhet a program.

Tájékoztatás
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK: