A japán üzleti életben az egyik legfurcsább alak egyértelműen a dúsgazdag Masayoshi Son. A SoftBank első embere ugyanis egyrészt híresen kockázatkerülő, aki nem szokott hirtelen beleugrani semmibe, másrészt viszont a világ egyik legaktívabb kockázati tőkebefektetőjéről van szó. Ezt tetézi, hogy Son nem igazán hajlandó befekteti japán vállalatokba.

Komoly fejlemény volt a nemzetközi techvilágban, amikor kiderült, Masayoshi Son, a SoftBank vezetője elindítja a Vision Fund 2.0 nevű befektetési alapját, amely összesen 200 milliárd dollárt fektetne be (partnereken keresztül) a világ legkülönbözőbb technológiai cégeibe.

A Vision Fund első projektje egyébként 2016-ban indult, és 100 milliárd dollárral támogatott technológiai startupokat. Akkor a célvállalatok között voltak cégek Indonéziából, Szingapúrból, Dél-Koreából, az Egyesült Királyságból, valamint az USA-ból, de a japán befektetések elhanyagolhatók voltak.

A SoftBank Group néven futó multinacionális konglomerátum azonban lehetővé teszi Son számára, hogy nagyokat álmodjon a pénzével. Ezt támasztja alá, hogy a befektetések célkeresztjében olyan területek voltak eddig, mint például a napelemek, a robotok, az e-kereskedelmi startupok, a beltéri farmok vagy a műholdak, de nemrég a SoftBank beszállt az ingatlanpiacba is.

Miközben Son 2017-ben jelezte, hogy ő nagyjából 300 éves időhorizonton értelmezi a befektetéseit, az elemzők a Vision Fund 2.0 kapcsán már felvetették, vajon képes lesz-e a guru figyelemmel követni a befektetések és a támogatott vállalatok teljesítményét. A második alap azonban komolyabb szigor mellett futhat, mivel a bevont partnerek várhatóan jobban oda fognak figyelni, pontosan mire megy a pénzük. Míg az első kör mögött jelentős részben Szaúd-Arábia állt, addig most olyan óriások szálltak be, mint az Apple, a Microsoft, a Foxconn vagy a Standard Chartered.

A SoftBank vezére szerint Japán le van maradva a technológiai innovációbanForrás: AFP/NurPhoto/Alessandro Di Ciommo

Van azonban egy kérdés, amelyre eddig nem igazán született kielégítő válasz. Nevezetesen, hogy Son miért nem kedveli a hazai, vagyis a japán befektetési lehetőségeket? Az egyik lehetséges magyarázat az, amellyel maga Son is szolgált nemrégiben. A cégvezető ugyanis jelezte, a legnagyobb gond Japánnal, hogy igencsak le van maradva az innovációval a térségben, különösen a mesterséges intelligencia területén.

„Elég rossz a helyzet, szóval Japánnak fel kellene ébrednie" – mondta a múlt hónapban Son, kiemelve, ez lenne az egyik lehetőség arra, hogy a japán cégek több támogatást kaphassanak a Vision Fund 2-ből.

Az adatok egyébként alátámasztják Son szavait, különösen a startupok területén. A szigetország ugyanis nemcsak az Egyesült Államok vagy Kína mögött van lemaradva a sikeres innovációkban, de Indonézia például eddig kétszer annyi 1 milliárd dollárt érő startupot (úgynevezett unikornist) termelt ki, mint Japán.