Ezért nem fektet be otthon a japán milliárdos

SoftBank, japán befektetési vállalat
The logo of Softbank Corp. is displayed at a press briefing on Softbank's new service in Tokyo on January 15, 2018. - Shares in Japan's SoftBank Group soared six percent on January 15 on reports it could list its mobile unit, raising up to 18 billion USD in one of the country's biggest public offerings. (Photo by Kazuhiro NOGI / AFP)
Vágólapra másolva!
A japán üzleti életben az egyik legfurcsább alak egyértelműen a dúsgazdag Masayoshi Son. A SoftBank első embere ugyanis egyrészt híresen kockázatkerülő, aki nem szokott hirtelen beleugrani semmibe, másrészt viszont a világ egyik legaktívabb kockázati tőkebefektetőjéről van szó. Ezt tetézi, hogy Son nem igazán hajlandó befekteti japán vállalatokba.
Vágólapra másolva!

Komoly fejlemény volt a nemzetközi techvilágban, amikor kiderült, Masayoshi Son, a SoftBank vezetője elindítja a Vision Fund 2.0 nevű befektetési alapját, amely összesen 200 milliárd dollárt fektetne be (partnereken keresztül) a világ legkülönbözőbb technológiai cégeibe.

A Vision Fund első projektje egyébként 2016-ban indult, és 100 milliárd dollárral támogatott technológiai startupokat.

Akkor a célvállalatok között voltak cégek Indonéziából, Szingapúrból, Dél-Koreából, az Egyesült Királyságból, valamint az USA-ból, de a japán befektetések elhanyagolhatók voltak.

A SoftBank Group néven futó multinacionális konglomerátum azonban lehetővé teszi Son számára, hogy nagyokat álmodjon a pénzével. Ezt támasztja alá, hogy a befektetések célkeresztjében olyan területek voltak eddig, mint például a napelemek, a robotok, az e-kereskedelmi startupok, a beltéri farmok vagy a műholdak, de nemrég a SoftBank beszállt az ingatlanpiacba is.

Miközben Son 2017-ben jelezte, hogy ő nagyjából 300 éves időhorizonton értelmezi a befektetéseit, az elemzők a Vision Fund 2.0 kapcsán már felvetették, vajon képes lesz-e a guru figyelemmel követni a befektetések és a támogatott vállalatok teljesítményét.

A második alap azonban komolyabb szigor mellett futhat, mivel a bevont partnerek várhatóan jobban oda fognak figyelni, pontosan mire megy a pénzük.

Míg az első kör mögött jelentős részben Szaúd-Arábia állt, addig most olyan óriások szálltak be, mint az Apple, a Microsoft, a Foxconn vagy a Standard Chartered.

A SoftBank vezére szerint Japán le van maradva a technológiai innovációban Forrás: AFP/NurPhoto/Alessandro Di Ciommo

Van azonban egy kérdés, amelyre eddig nem igazán született kielégítő válasz. Nevezetesen, hogy Son miért nem kedveli a hazai, vagyis a japán befektetési lehetőségeket? Az egyik lehetséges magyarázat az, amellyel maga Son is szolgált nemrégiben. A cégvezető ugyanis jelezte,

a legnagyobb gond Japánnal, hogy igencsak le van maradva az innovációval a térségben, különösen a mesterséges intelligencia területén.

„Elég rossz a helyzet, szóval Japánnak fel kellene ébrednie" – mondta a múlt hónapban Son, kiemelve, ez lenne az egyik lehetőség arra, hogy a japán cégek több támogatást kaphassanak a Vision Fund 2-ből.

Az adatok egyébként alátámasztják Son szavait, különösen a startupok területén. A szigetország ugyanis nemcsak az Egyesült Államok vagy Kína mögött van lemaradva a sikeres innovációkban, de Indonézia például eddig kétszer annyi 1 milliárd dollárt érő startupot (úgynevezett unikornist) termelt ki, mint Japán.