Minden eddigi rekordot megdöntöttek a magyar Suzukik

2019.08.02. 16:12

A Magyar Suzuki Zrt. 27 éves fennállásának legerősebb értékesítési hónapját zárta, júliusban minden negyedik eladott autó Suzuki volt, derül ki a vállalat közleményéből. Júliusban 3944 új Suzukit helyeztek forgalomba, ezzel pedig 25,8 százalékos piaci súllyal a Magyar Suzuki kétszámjegyű részesedést birtokol a hazai személygépjárműpiacon.

A Datahouse statisztikái szerint a júliusban itthon regisztrált személyautók 21,4 százalékát tette ki a japán vállalat egyetlen európai gyáregységében, a teljes spektrumú gépjárműgyártást folytató esztergomi üzemben készült Vitara és SX4 S-Cross. A magyar piac harmadik legnépszerűbb Suzuki típusából, a Swiftből 338 darabot regisztráltak júliusban. 2019 első hét hónapját vizsgálva a teljes gépjárműértékesítés 17,41 százaléka a márka modelljei közül került ki.

Az idei évben eddig regisztrált Suzuki személygépkocsik 25 százalékát júliusban helyezték forgalomba, ami rekord a magyar cég 27 éves történetében. A márka magyarországi piaci részesedése a júniusi 19,3 százalékról, közel 6,5 százalékkal emelkedett mindössze egy hónap alatt.

Suzuki VitaraFotó: Szabó Gábor - Travelo

A 2015 óta Esztergomban gyártott és tavaly ősszel megújult Vitara, amelyből már több mint félmilliót készítettek Magyarországon, 32,36 százalékos szegmens-részesedéssel vezeti a SUV városi-szabadidő kategóriát és ezzel együtt a személyautók mezőnyét is.

A modellből 2019 január 1. és július 31. között összesen 6956 darabot regisztráltak, ebből 1863-at csak július hónapban, ami átlagban közel másfél havi mennyiségnek felel meg.

A múlt hónapban minden negyedik, magánszemélyek részére forgalomba helyezett autó Suzuki volt. A magánvásárlók körében az első hét hónapot tekintve pedig a regisztrált új-személyautók 27 százaléka volt Suzuki modell. Ez azt jelenti, hogy 9748 eladott személygépjárművel a márka volt a privát vásárlók leggyakoribb választása.

Suzuki SX4 S-CrossFotó: Adrián Zoltán - Origo

A teljes személyautó piac top 3 modellje között a második helyet foglalja el a szintén hazai gyártású Suzuki SX4 S-Cross. A típus egyre kedveltebb mind a privát, mind pedig a flotta vásárlók körében, olyannyira, hogy idén több hónapban is megszorongatta a piacvezető Vitarát. 

A két modell gyártását 3200 dolgozó és 770 robot végzi két műszakban a Pilis lábánál. A kivezetett motor miatt a két típus árai közeledtek egymáshoz, így nőtt az érdeklődés az SX4 S-Cross irányába, hosszú távon azonban továbbra is a Vitarában látjuk a nagyobb potenciál – kommentálta a cég eddigi idei értékesítési tendenciáit a vállalat operatív igazgatója, Krisztián Róbert. A cég 185 ezer jármű gyártását tervezi az idén, a célszám eredetileg 179 darab volt.