Ennyibe kerültek eddig az idei nyári viharok Magyarországon

2019.08.05. 17:04

Az Aegon Biztosító adatai szerint már a másfél milliárd forintot is meghaladják a viharkárok az idei nyári szezonban.

Július utolsó és augusztus első hétvégéje is viharokkal, jégesővel és felhőszakadással járó szélsőséges időjárás hozott. A hőség és a frontok nyár eleje óta váltogatják egymást és heti rendszerességgel érkeznek a nagy károkat okozó szélsőséges időjárási jelenségek.

Még messze a nyár vége, de az Aegon Biztosító szerint a viharkárok már meghaladják a másfél milliárd forintot. Július utolsó hétvégéjén mintegy 450 millió forint kárt okozott az időjárás. Mintegy 6500 káreseményről van szó, az átlagos kárérték a statisztikák szerint 80 ezer forint.

Július utolsó hétvégéjén Zala és Hajdú-Bihar megye, valamint Budapest térségében történt a legtöbb káresemény. Vihar, jégverés, villámcsapás és beázás – ezek a leggyakoribb káresetek, amiért fizet a biztosító. Zalában július utolsó hétvégéjén a jégverés okozta a legnagyobb kárt.

illusztrációForrás: TV2/Tények

A kisebb összegű károkat igyekeznek szinte azonnal jóváhagyni és kifizetn a biztosítók, míg a nagyobb összegű káreseményeknél néhány nappal hosszabb lehet a kárszakértői- és kárkifizetési folyamat. Szabolcs-Szatmár Bereg megyében és Budapesten regisztrálta a legtöbb viharkárt az Aegon, ha az idei teljes nyarat nézzük. Tizenhétezer viharkárt, 9600-at is meghaladó beázást, 4637 felhőszakadás okozta anyagi kárt regisztráltak, míg villámcsapás 4500, jégverés pedig 2500 esetben okozott anyagi kárt.