Bélyeget bocsátott ki Észak-Korea az első csúcstalálkozó emlékére

2019.08.05. 13:00

Donald Trump amerikai elnök és az észak-koreai vezető egy éve találkoztak először Szingapúrban.

A japán Kyodo News azt írja, Phenjanban, Észak-Korea fővárosában, június 12-én került kereskedelmi forgalomba az a bélyegsorozat, amelyet a tavaly Szingapúrban lezajlott amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó emlékére készítettek. Az eseményen először találkozott személyesen Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető a Szingapúrban 2018. június 12-én lezajlott első találkozójukonForrás: AFP/Kevin Lim

Az emlékbélyeg-sorozat legfontosabb darabján az a fotó látható, amelyen Trump első alkalommal fog kezet találkozójukon Kim Dzsongunnal. A sorozat további darabjain arról készült felvételek láthatók, melyek a találkozón a két vezető által kötött megállapodások dokumentumainak aláírását örökítik meg.

A hírek szerint további bélyegek várhatók Észak-Koreában, amelyek tematikus vezérfonalát a két vezető közötti legutóbbi "villámtalálkozó" mozzanatai adják majd. Donald Trump legutóbb idén júniusban fogott kezet Kim Dzsongunnal, egy rövid megbeszélés erejéig a két Koreát elválasztó demilitarizált zónában. Az elemzők szerint, bár akkor nem született áttörés a két ország álláspontjainak közelítésében, a találkozónak azért van önmagában jelentősége, mert ezzel Trump lett az első, hivatalban lévő amerikai elnök, aki észak-koreai földre lépett.

A japán lap megjegyzi, hogy Észak-Koreában nemcsak a Donald Trumppal létrejött találkozókról bocsátottak ki bélyegeket, hanem azon alkalmakról is, amikor Kim Dzsongun a kínai elnökkel, Hszi Csin-pinggel folytatott megbeszéléseket.