Kiderült, hol épül fel az új cirkusz Budapesten

Fekete Péter, miniszteri biztos, MACIVA Magyar Cirkusz és Varieté
Szerdától 3 napon át több ezer elsőst látnak vendégül a Fővárosi Nagycirkuszban.
Vágólapra másolva!
A magyar kormány döntése értelmében új épületet kap a nagy tradíciójú magyar cirkuszművészet a Nyugati pályaudvar mellett. A Liget Budapest projekt részeként megvalósuló Nemzeti Cirkuszművészeti Központ elkészültéig jelenlegi helyén, a Városligetben, az állatkert szomszédságában működik az intézmény.
Vágólapra másolva!

– jelentette be Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára a Fővárosi Nagycirkusz manézsában.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos hozzátette:

A színházi szakember arról is beszélt: a központ nemcsak cirkusz, hanem iskola, múzeum és kutatóközpont is lesz.

– zárta szavait.

Előadás a Fővárosi Nagycirkuszban Forrás: Talán Csaba

A beruházás megvalósításáról szóló kormányhatározat péntek este a Magyar Közlönyben jelent meg.

A központot a Liget Budapest projekt részeként, a Nyugati pályaudvar mellett, a vasúti vágányok, az Eiffel tér, a Podmaniczky utca és a Ferdinánd híd által határolt területen építik fel,

ott, ahová a Gyurcsány-kormány idején a dugába dőlt új kormányzati negyedet tervezték. A kabinet döntése értelmében a Zuglóban és Cinkotán lévő cirkuszi létesítmények megmaradhatnak, azokat felújítják, mivel egyes kiszolgálófunkciók továbbra is a célra jelenleg használt helyeken működnek majd. A Liget Budapest projekt megvalósításáról szóló 2015. decemberi kormányhatározat döntött a Fővárosi Nagycirkusz új épületének megvalósításáról.

A kormány két évvel később úgy határozott, hogy új helyen kell felépíteni a komplexumot.

Fekete Péter, a cirkusz akkori igazgatója, a nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért felelős miniszteri biztos a Magyar Időknek már 2015 októberében azt mondta: egy Nyugati pályaudvar melletti helyszín megfelelne a fő kívánalmaknak, hiszen a 4-es, 6-os villamosról is jól látható, megfelelő nagyságú üzemi területet tudnának kialakítani rajta a jövőbeli cirkuszművészeti központnak.