Diákmunka szövetkezeti segítséggel

diákmunka, Aquarius Élményfürdő, diákmunkás
Nyíregyháza, 2018. június 27. Diákmunkás segít a nyíregyházi Aquarius Élményfürdő konyháján 2018. június 27-én. A Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. havonta 140 diákmunkást foglalkoztat a nyári főszezonban. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A nyár nemcsak azért kiemelt a diákmunkák piacán, mert sokkal több fiatal néz alkalmi munka után, hanem azért is, mert az egyetemisták mellett ilyenkor a középiskolások is hadrendbe állnak. A 18 év alatti korosztály viszont messze nem annyira rutinos, mint az egyetemisták, így nekik komoly szükségük van arra, hogy valaki segítséget nyújtson számukra.
Vágólapra másolva!

Ezért előnyös, ha diákszövetkezeti védőháló van a hátuk mögött. Azaz nem maguk állnak neki munkát keresni, hanem profi segítséget kérnek. Emellett – kortól függetlenül –

munkajogi szempontból is érdemes a diákoknak diákszövetkezeti kötelékben munkát vállalnia, hiszen ezek a szervezetek azért jöttek létre, hogy képviseljék a munkát vállaló diákok érdekeit.

A diákszövetkezeti tagság, illetve a diákszövetkezeten keresztüli diák foglalkoztatás mindkét fél számára a legelőnyösebb partneri felállás, ugyanis a diák és a munkáltató is védettséget élvez.
A fiatalok biztosan megkapják a fizetésüket, mert az iskolaszövetkezet akkor is fizet, ha a partner ezt nem teszi meg, továbbá garanciát vállal például a munkaidő betartásáért.

Emellett azonban a munkaadó sem fut kockázatot a diákszövetkezetetekkel szerződésben álló cégeknek csak akkor keletkezik fizetési kötelezettsége, ha a diák ténylegesen megjelent és elvégezte a munkát. Ráadásul nem kell a toborzással, kiválasztással, beosztással, és pótlásokkal foglalkoznia.

Munkát találni is könnyebb diákszövetkezeten keresztül.

A diákokat hivatalosan szerződött partnerekhez közvetítik ki a diákokat, szabályozott keretek között, előre lebeszélt időpontokban és több ellenőrzőponttal folyik a munkavégzés. Vagyis a diáknak nem kell tartania attól, hogy átverik, vagy kihasználják naivitását.

Erre ugyanis meg van az esély. Vonzó lehet a fiataloknak a nyári időszakban meghirdetett, sokszor magas fizetéssel kecsegtető munka – heti 40 órával már korrekt, vagy egyes szektorokban, mint például a vendéglátás vagy a kereskedelem kifejezetten magas hóvégi fizetést is megkereshetnek. A kecsegtető ígéret azonban nem minden. Érdemes azonban mindig megnézni, hogy a foglalkoztatási jogviszony rendben van, minden esetben érvényesülnek-e a diák jogai.

Diákmunkás a nyíregyházi Aquarius Élményfürdő konyháján Forrás: MTI/Balázs Attila

Ez nagyon fontos, ugyanakkor más szempontok alapján is biztonságos hátteret jelent a diákszövetkezet. Nem mindig jönnek össze ugyanis a dolgok úgy, ahogyan azt a felek gondolják. Ha egy diák elesik egy lehetőségtől az iskolaszövetkezet nagy valószínűséggel fog tudni másikat ajánlani számára.

A diákoknak fel kell készülniük arra, hogy nem feltétlenül úgy alakul minden, ahogyan azt elképzelték. Ahol nincs éles határvonal a pozíciók között, ott általában van átjárás a munkavégzés közben. Ha egy diák a nyáron a kereskedelemben helyezkedik el, akkor elképzelhető, hogy egyik nap árut pakol, a másik nap beül a kasszába. Ezt el kell fogadni. Ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal is, hogy ott, ahol nincs ilyen átjárási lehetőség, nem tehetik a diákot más pozícióra, mint amire jelentkezik és amit elvállalt. Ha ilyen történik, a diák jelezze mindenképpen ezt a szövetkezetnek és a két partner kezeli a helyzetet.

Kizárt dolog, hogy a jogszabályokkal ellentétes dolgokra kényszerítsék a diákot. Ha ez mégis megtörténne, a diáknak joga van megtagadni a munkavégzést

és azonnal az iskolaszövetkezethez kell fordulni, akik meg fogják oldani a problémát. Ez is annak a védőhálónak a része, amit a szervezeti foglalkoztatás tud nyújtani a diákoknak. A szövetkezetek, a szerződéskötéskor teljeskörű tájékoztatást adnak a legfontosabb jogszabályokról, a megfelelő munkavégzés feltételeiről, munkaidőre vonatkozó szabályokról, illetve az azonnali segítségnyújtásról a vitás vagy kényes helyzetek kezelésében.

A munkaadó sem akar természetesen felesleges kockázatokat futni, vagyis a diákszövetkezetnek érdeke, hogy a cégek is elégedettek legyenek a szolgáltatással. Az iskolaszövetkezeteken múlik, hogy a munkakör betöltésére alkalmas diák jelenjen meg a munkahelyen, és ha valamilyen okból kiesik a diák, pótolni tudják még aznap. A diákfoglalkoztatáshoz számos jogszabályi követelménynek kell megfelelni, ezeket a szövetkezetek minden esetben rendszeresen ellenőrzik.

Bár a diákmunka nyáron pörög fel igazán, egyáltalán nem idényjellegű lehetőségről van szó.

A felsőoktatásban tanulók akár egész évben vállalhatnak munkát, számos cég gyakornoki programot is hirdet, így biztosítva állandó feladatokat a fiataloknak.

A gyakornoki program mindkét fél számára rendkívül előnyös, hiszen a cég lelkes és olcsó munkaerőhöz jut, a diákok pedig már a tanulóéveik alatt komoly rutint szerezhetnek adott területen, vagy csak abban, hogy hogyan is működik egy cég egy vállalat.

Nem ritka, hogy a tanulmányok befejeztével a korábbi gyakornok állásajánlatot is kap, és teljes munkaidőben folytathatja a munkáját. A cég így nyer egy pályakezdőt, akit nem kell betanítania, a fiatal pedig megkíméli magát a keserves munkakereséstől. A diákmunka összességében több, és átfogóbb programként értelmezhető, mint a nyári két hónapos főidőszak. A fiatalok számára tinédzser koruktól, akár az első főállású munkahelyük megszerzéséig alapot és segítséget adhat egy rendszerben működő diákszövetkezet.

A cikk megjelenését támogatta a Work Force Kft.