Érdemi kamatcsökkentés történt a lakáshiteleknél

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, illusztráció
Vágólapra másolva!
Ma a legnépszerűbb lakáshitel kategória a 10 éves kamatrögzítéssel (vagyis ekkora kamatperiódussal) rendelkező hitel. Egy tavaly őszi szabályozói változás következtében ebből a hiteltípusból vehetik fel a legtöbbet a hiteligénylők. A Bankmonitor.hu most érdemi kamatcsökkentést mért a hiteleknél.
Vágólapra másolva!

A 10 éves kamatrögzítésű lakáshitelek árát a bankok vagy az úgynevezett BIRS kamatmutatóhoz, vagy a 10 éves állampapír hozamához képest határozzák meg.

Mindkét kamatmutató érdemben csökkent az elmúlt 3 hónapban.

A Bankmonitor.hu a 10 millió Ft értékben felvett, 20 éves futamidővel rendelkező (10 éves kamatperiódusú) hitelek esetében vizsgálta a bankok kamatváltozásait.

Az eredményt az alábbi táblázat tartalmazza.

A Bankmonitor.hu néhány megjegyzést is fűzött a táblázathoz:

  • A kamatot csökkentő bankok esetében a (kezdeti) havi törlesztés 3-3,5 százalék közötti mértékben mérséklődött.
  • Az egyes bankok nem csak a kamatot, de az egyes ügyfelek számára (pl. jövedelem függvényében) elérhető kamatkedvezményeiket is módosíthatják. A kamatcsökkentés kedvező hatását így kiolthatja a kamatkedvezmények mérséklése (ez történt például a CIB Banknál). Ugyanakkor mindez egyet jelent azzal, hogy a kamatkedvezményre nem jogosultak számára a lakáshitel ténylegesen olcsóbb lett augusztusban júliushoz viszonyítva.
  • Egyes bankok alacsonyabb jövedelemkategóriáknál (a fenti táblázat összeállításánál két kereső mellett 500 ezer Ft nettó jövedelemmel rendelkező családdal számoltunk) csökkentették a kamataikat (ilyen például az Erste Bank).
  • Van, ahol 10 millió Ft hitelösszeg alatt csökkent a kamatszint (Budapest Bank).
A Bankmonitor.hu úgy számol, hogy a kamatcsökkenés a jövőben is folytatódik Forrás: Shutterstock

A bankok számára irányadó kamatok, a lakáshitelek árazását meghatározó BIRS kamatmutató, valamint a 10 éves állampapírhozamok csökkenése egyaránt folytatódott az elmúlt napokban,

így a Bankmonitor.hu előrejelzése szerint vélhetően a fent bemutatott kamatcsökkentéseket továbbiak fogják követni.

Fontos tudni, hogy az egyes családok számára elérhető konkrét kamatszint sok tényezőtől függ, így elengedhetetlen egy komplex, az igénylő paramétereit is figyelembe vevő lakáshitel kalkulátor használata a banki ajánlatok összehasonlításához.