Papír szívószálalat vezet be a Tetra Pak Európában, melynek első lépéseként ügyfeleik elkezdték azok tesztelését. Ezzel a Tetra Pak az első italoskarton gyártó cég a régióban, amely könnyen lebomló szívószálakat biztosít termékei mellé, számol be arról a Store Insider.

A vállalat bejelentette azt is, hogy szándékában áll nyilvánosságra hozni, a papír szívószálak fejlesztésével kapcsolatos újításait, így támogatva az italoskarton dobozokhoz tartozó, eldobható műanyag szívószálak alternatíváinak kifejlesztését.

Adolfo Orive, a vállalat elnök-vezérigazgatója elmondta: "Örülünk, hogy olyan papír szívószálat fejlesztettünk ki, amely nem csak hogy használható, de a nemzetközi élelmiszerbiztonsági előírásoknak is megfelel. Ez fontos lépés azon célunk felé, hogy teljes egészében növényi alapanyagból készülő csomagolást gyárthassunk, ami hozzájárul az alacsony szén-dioxid-kibocsátású körkörös gazdasághoz."

IllusztrációForrás: Shutterstock

Az új papír szívószál - mely FSC™ tanúsított papírból készül és a csomagolás többi részével együtt újrahasznosítható – egyelőre két kisebb méretű italoskarton, a Tetra Brik® Aseptic 200 Base és a Tetra Brik® Aseptic 200 Base Crystal esetében lesz elérhető, amelyeket elsősorban gyermekek szánt tej- és italtermékeihez használnak.

"Fontos döntést hoztunk meg a papír szívószálaink szabadalmaztatásával kapcsolatban: nyilvánosságra hozzuk az eszközeinkkel és felhasznált anyagainkkal kapcsolatos fejlesztéseinket. Ahhoz ugyanis, hogy az iparág elérje azon közös célját, hogy az alacsony széndioxid-kibocsátású körkörös gazdaság felé haladjon, a papír szívószálak teljes forrásának gyorsan bővülnie és növekednie kell. Arra bátorítjuk az összes beszállítót és az ügyfeleket, hogy használják fel tudásunkat, és együttes erővel a lehető leggyorsabban növeljük a termelést." – tette hozzá Kinga Sieradzon, a vállalat Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Lengyelországot magába foglaló Poland & Danube vállalatcsoport vezérigazgatója.

A szívószálak piaci tesztelése egyelőre korlátozott mennyiségben kezdődik, de a vállalat folyamatosan növeli a lisszaboni papír szívószál üzem termelési kapacitását.

Mégsem újrahasznosítható a környezetbarát mekis papír szívószál
Ahogy az Origo megírta, tavaly ősszel cserélték le a McDonald'snál a műanyag szívószálakat papír alapúra Nagy-Britanniában, de a vásárlók egy része elégedetlen az új megoldással. A szívószál gyakran elkezd szétesni, még mielőtt az italt el lehetne fogyasztani. Különösen rossz a helyzet a milkshake-ek fogyasztásakor. Az amerikai gyorsétteremlánc arról számolt be, hogy a műanyag szívószálakat helyettesítő papír szívószálak nem újrahasznosíthatóak. A cég szerint maga az anyag újrahasznosítható lenne, de a szívószál vastagsága miatt ez mégsem lehetséges. ám már keresik a megoldást a problémára.

A vállalat kiemelte, hogy fontosnak tartja a technikai fejlődést és számos technológiai vezetővel dolgozik együtt a biológiailag lebomló lehetőségek, például a polihidroxi-alkanoátok (PHA), a biológiai úton lebomló növényi anyagokból származó polimer feltárásán.

A Tetra Pak tervei közt szerepelnek olyan további fejlesztések is, mint az odacsatolt kupak és a dobozba épített italadagolók.