Mélyponton a réz, vajon most kell vásárolni?

2019.08.06. 21:02

Kétéves mélypontra szakadt a réz határidős árfolyama, ahogy a piacon eluralkodott a pánik a kereskedelmi háború eszkalálódása miatt. Egyre többen félnek ugyanis attól, hogy az USA és Kína közti konfliktus az egész világgazdaságra komoly negatív hatással lesz, ez pedig a nyersanyagpiacokat is érinti.

A hétfői kereskedés során a réz határidős árfolyama megütötte a 2,5315 dollárt, amire 2017 júniusa óta nem volt példa – írja a CNBC. A gyengülés mögött több tényező együttes hatása áll. Egyrészt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a legutóbbi kamatdöntő ülésén kiábrándította a kamatcsökkentésekben bízó befektetőket, másrészt a kereskedők egyre jobban félnek attól, hogy az USA és Kína közti konfliktus a mélybe rántja a világgazdaságot.

A réz nyári összeomlása pedig arra utal, hogy az idei év második felében is a volatilitás fogja meghatározni a piacokat, különösen, ahogy fokozódik a széleskörű gazdasági recessziótól való félelem.

A bizonytalanság elsődleges oka azonban a kereskedelmi konfliktus az USA és Kína között. Az Egyesült Államok ugyanis a múlt héten újabb kínai termékeket sújtott vámokkal, majd Kína hétfőn engedte gyengülni a jüant, amely így átlépte a 7 jüan/dolláros lélektani határt.

A réz árfolyamának idei alakulásaForrás: Investing.com

A réz pedig igen fontos indikátora a világgazdaság fundamentális teljesítményének, vagyis a nyersanyag elmúlt időszakban tapasztalt beszakadása komoly aggodalomra ad okot az elemzők körében. A Morgan Stanley egyébként közölte, amennyiben a kereskedelmi háború még inkább eszkalálódik, úgy 3 negyedéven belül beüthet egy globális recesszió.

Konkrétan a réz szempontjából viszont komoly gond lehet, ha a kínai gazdaságélénkítő lépések nem képesek ellensúlyozni a kereskedelmi háború negatív hatásait. Ebben az esetben ugyanis túlkínálat alakulhat ki a rézpiacon, amelyet a világgazdaság nem lesz képes felszívni – további nyomás alá helyezve a réz árfolyamára.

Világgazdasági szempontból a réz azért van kitüntetett helyzetben, mert a nyersanyagot széles körben használják az építőiparban.

Nem minden nyersanyag szenvedi meg azonban az élénkülő pesszimizmust. A klasszikus menedékeszköznek számító arany határidős jegyzése például hatéves csúcsra emelkedett a hét elején. Az ezüst, a platina, valamint a palládium árfolyama szintén erősödött a felfordulás közepette.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK