Az Egyesült Államok legnagyobb telekommunikációs cége, az AT&T háza táján óriási botrány van kibontakozóban, amelynek kezdetei egészen 2012-ig nyúlnak vissza. Mint kiderült, egy pakisztáni hacker és bűntársa összességében egymillió dollárt fizetett a vállalat dolgozóinak öt éven át, akik cserébe hozzáférést engedtek a céges számítógépeikhez, valamint segédkeztek a bűncselekmények elkövetésében.

A 34 éves pakisztáni hackert, Muhammad Fahdot néhány napja Hongkong kiadta az Egyesült Államoknak, ahol akár 20 év börtön is várhat rá. Fahd 2012 és 2017 között Ghulam Jiwani nevű bűntársával egymillió dollárnyi kenőpénzt fizetett AT&T dolgozóknak, akik cserébe a hackerek által szolgáltatott vírusokat feltelepítették a céges gépekre, de még csaló hozzáférési pontot is létrehoztak a vállalat bothelli irodájában.

Fahd több millió dollárt keresett azzal, hogy kártyafüggő telefonokat függetlenített olyan AT&T ügyfeleknek, akik idő előtt akartak kiszállni hűségnyilatkozattal aláírt szerződésükből, vagy csak azért írták alá, hogy olcsóbban jussanak telefonhoz. Öt év alatt összesen 2 millió mobilkészüléket függetlenítettek a hackerek.

illusztrációForrás: Shutterstock

Fahd első körben az ügyfél IMEI számát kérte el, majd ezt eljuttatta az AT&T-nél dolgozó bűntársához, aki feloldotta a telefont. Ezentúl arra is kérte a neki dolgozó alkalmazottakat, hogy céges gépükre különböző vírusokat telepítsenek, amellyel ő is hozzáférést kapott a rendszerhez. Ezzel pedig rengeteg AT&T dolgozó belépési adatait szerezte meg, így egyszerre több géphez is hozzá tudott férni.

Mi az IMEI szám?
Az IMEI (Internationak Mobile Equipment Indentity) szám a GSM rendszerű telefonok 15 számjegyű egyedi azonosítója. Minden telefonhoz generálnak egy-egy ilyen számot (néhány esetben kettőt), amely egyértelműen beazonosítja a készüléket.

Az AT&T dolgozókat a legtöbbször a Facebookon toborozták a hackerek.

Privát üzenetben győzték meg őket arról, hogy érdemes segíteni nekik. Fahd a tengerentúlról bonyolította le mindezt és évekig sikeresen csinálta, amíg végül tavaly Hongkongban kapták el a hatóságok. Bizonyos alkalmakkor elutazott az Egyesült Államokba vagy Dubajba, hogy kifizesse a neki dolgozó AT&T alkalmazottakat.

A hatóságok az üggyel kapcsolatban már 2013-ban letartóztattak egy AT&T dolgozót, azonban Fahd hamar talált a helyére új bűntársat. Jelenleg összesen három olyan fiatal AT&T-s alkalmazottról lehet tudni, akik részesei voltak a csalásnak. Az amerikai titkosszolgálat azonban tovább nyomoz az ügyben.