Bútorozott ingyenlakást kaphatnak a fiatalok ebben a magyar városban

eladó ingatlan ház lakás vevő ingatlanos közvetítő lakáshitel bér fizetés
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Esélyotthon címmel kétszázmillió forintos programot indítottak a dél-alföldi Kisteleken arra, hogy a fiatalok helyben maradjanak a városban, illetve akik elmentek onnan, azok visszatérjenek. A bebútorozott bérlakások két évig ingyenesek, de cserébe a fiataloknak szabadon választott önkéntes munkát kell vállalniuk. Sőt, a lakások nemcsak ingyenesek, de mellé akár még egy jobb állás bérkülönbözetét is átvállalják a program keretein belül, ha a fiatal igazolást hoz arról, hogy várják egy másik városban dolgozni.
Vágólapra másolva!

A program pályázati elv szerint működik, így minden szegmensére pályázniuk kell a fiataloknak. Az Esélyotthon program ugyanis nem merül ki az ingyenes bérlakásokban, így jut pénz a helyi vállalkozások beindítására vagy fejlesztésére is, sőt, még ifjúsági programokat is szerveznek belőle.

Ez utóbbinak az az oka, hogy a fiatalok a kevés helyi szórakozási lehetőségre panaszkodtak a közvéleménykutatás során, így a program gazdái a helyben tartás egyik fontos elemeként a szórakozásra, kikapcsolódásra is gondoltak.

Kisteleken két évre ingyenes, bebútorozott bérlakás programmal ösztönzik helyben maradásra a fiatalokat - a nyertes pályázóknak szabadon választott önkéntes munkát kell vállalniuk érte (a kép illusztráció) 123RF

Az ingyenes bérlakás program is a szükségletekre épül,

Kisteleken ugyanis nehéz albérlethez jutni a piacról.

Így a 200 millió forintos program egyik fele megy az ingyenes bérlakásprogramra, a másik fele pedig a helyi vállalkozások megsegítésére. Utóbbiba tartozik az az eset is, ha egy kisteleki fiatalnak másik településen igazoltan magasabb fizetésért kínálnának munkát, mert ekkor

az ajánlott és a helyben megkeresett bér különbözetét kifizetik a fiatalnak.

A megcélzott korosztály a 16-32 évesek köre, akár helyben laknak, akár már elmentek a városból.

Az Esélyotthon programról bővebb információ a Délmagyar.hu-n olvasható.