Megérkezett a friss inflációs adat

élelmiszer áremelés, import élelmiszerek drágulása, illusztráció
Árak és bevásárlók egy budapesti élelmiszerüzletben, 2013. május 31-én.
Vágólapra másolva!
Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 3,3 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, júniushoz viszonyítva átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek az árak - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

A január-júliusi időszakban

a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakában mért szintet.

Az élelmiszerek ára 6 százalékkal, a szeszes italoké és dohányáruké átlagosan 8,5 százalékkal emelkedett, a szolgáltatásokért pedig 2,8 százalékkal kellett többet fizetni júliusban mint egy évvel korábban.

Az elemzői várakozásoknak nagyjából megfelelt az infláció 3,3 százalékra történő csökkenése júliusban az előző havi 3,4 százalékpont után.

Noha a maginfláció 3,7 százalékra mérséklődött, ami továbbra is magas, de némileg enyhülő árnyomást tükröz. A Takarékbank vezető elemzője, Suppan Gergely szerint feltehetően az adószűrt maginfláció is valamivel alacsonyabb lett az előző havi 3,5 százalékhoz képest, mivel a szolgáltatások árainak emelkedése mérséklődött. A legnagyobb mértékben azonban a tartós cikkek árai estek, ami igazolja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásait, hogy az importált infláció mérsékelni fogja a hazai inflációt is.

Fotó: Magócsi Márton - Origo

Suppan Gergely úgy véli:

A monetáris kondíciók várható tartása, majd hosszabb távon igen lassú szigorítása azonban elég lehet a forint erősödéséhez, mivel a nemzetközi kondíciók közben enyhülnek, amit erőteljesen fokoztak az Európai Központi Bank legutóbbi bejelentései is. Az importált infláció továbbra is alacsony lehet, ami a forint mérsékelt erősödésével fékezheti az inflációt az év második felében. Az MNB előrejelzése szerint a gyenge európai konjunktúra miatt az importált infláció a második fél évben már fékezni fogja az adószűrt maginflációt, így nagyobb lépésre nem kell számítani, sőt, nem kizárt, hogy az MNB egyelőre kivár.