Még mindig rengeteget fizetnek a magyarok készpénzben

2019.08.08. 18:19

A Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára azt mondta, minden készpénzmentes megoldást támogatnak. Ugyanis a gazdaság fehérítésében fontos szerepe van a készpénzhasználat visszaszorításának, hiszen a fizetési forgalom kétharmada készpénzben bonyolódik.

Gion Gábor a Budapesten a Sziget Fesztiválon tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a minisztérium nagyra értékeli a Sziget Fesztivál kezdeményezését, aminek köszönhetően

a fesztivál már több éve teljesen készpénzmentesen üzemel.

Magyarországon a készpénzállomány eléri a 6 ezer milliárd forintot, ez az ország GDP-jének 14 százaléka. Ebből az összegből 4500 milliárd forint a lakosságnál található.

Magyarországon a készpénzállomány eléri a 6.000 milliárd forintotForrás: Shutterstock

„A készpénz nyomtatása, őrzése, szállítása, kezelése is komoly terhet jelent az államnak, ezeknek a feladatoknak az ellátására évente 450 milliárd forintot fordít a költségvetés. A készpénzhasználat visszaszorításával ez az összeg is csökkenthető lenne, az így felszabaduló forrásokat pedig a kormány a vállalkozások versenyképességének a javítására tudná felhasználni" - mondta az államtitkár.

A készpénzhasználat visszaszorítása érdekében több lépéseket is tettek.

Az államtitkár példaként említette a minisztérium által elindított POS-támogatási programot, melynek segítségével három év alatt 102 ezerről 144 ezer darabra emelkedett a kereskedelmi egységekben üzemelő bankkártya elfogadó terminálok száma, ezek 86 százaléka alkalmas az érintéses bankkártyás és mobilfizetésre.

3 év alatt 102 ezerről 144 ezer darabra emelkedett a kereskedelmi egységekben üzemelő bankkártya elfogadó terminálok számaForrás: Photononstop/Eric Audras

Kádár Tamás, a Sziget főszervezője azt mondta,

Európában ez volt az első fesztivál, ami sikeresen üzembe állította készpénzmentes fizetési rendszerét.

Idén változtattak a rendszeren: azoknak fesztiválozóknak, akik a Sziget Fesztivál applikációján, illetve bankkártyán keresztül töltik fel karszalagjukat, a számítógépes rendszer a fesztivált követően automatikusan visszatölti a rendezvény alatt fel nem használt összeget.

Szerdán este olyan mennyiségű tranzakciót indítottak a Szigetről, amelyet a banki szolgáltató már nem tudott kezelni, ezért körülbelül 20 percre leállt a bankkártyás fizetési lehetőség.

Európában a Sziget volt az első fesztivál, ami sikeresen üzembe állította készpénzmentes fizetési rendszerétFotó: Rockstar Photographers

Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója azt mondta, a hiba kijavítására fordított rövid idő is azt mutatja, hogy milyen komplex infrastruktúra működteti ezt a típusú pénzügyi rendszert.

Az érintéses fizetéses rendszer folyamatos modernizációját jelzi, hogy míg korábban ez a fizetési mód csak bankkártyával volt alkalmazható, ma már mobiltelefon és itt a Szigeten akár karszalag segítségével is megvalósítható.