Miközben a jegyeladásai rekordot döntenek, veszteséges a Disney

2019.08.09. 08:00

A globális jegyeladási rekordok ellenére a Walt Disney Co. médiakonszern 553 millió dollár veszteséget könyvelt el az április-júniusi időszakban, részben a rivális 21st Century Fox vállalat felvásárlása, részben a tervezett streaming-szolgáltatás elindításának költségei miatt.

"A Fox stúdió teljesítménye jóval elmaradt a korábbiaktól és attól, amit reméltünk, hogy elér az akvizíció nyomán" - mondta Bob Iger, a Walt Disney Co. elnök-vezérigazgatója az eredmények ismertetésekor. A Fox-filmek, köztük az X-Men: Sötét Főnix bukása 170 millió dolláros veszteséget eredményezett.

A médiakonszern márciusban zárta le a Fox 71,3 milliárd dolláros felvásárlását, amelynek nyomán a 21st Century Fox mozifilm- és tévéműsorgyártása mellett a Disney tulajdonába került olyan jelentős produkciók szerzői joga is, mint az Avatar, az X-Men, a Jégkorszak, a Modern család és a Simpson család, valamint ellenőrzése alá került a Twentieth Century Fox, a Fox Searchlight Pictures, a Fox 2000 Pictures, a Fox Family és a Fox Animation vállalat.

A Fox akvizíció eddig veszteséget hozott a Disney-nekForrás: AFP/2019 Getty Images/Amy Sussman

Kiderült az is, hogy

a Walt Disney új, Disney+ nevű digitális streaming-szolgáltatását  november 12-én indítják el, hogy versenybe szálljanak a Netflix-szel.

A családbarát digitális platform előfizetői Disney-filmeket, Disney-tévéműsorokat, a Marvel-univerzum és a Star Wars-galaxis produkcióit, a Pixar animációit és a National Geographic műsorát láthatják. Előfizetése havi hét, évi 70 dollár lesz.

A Disney azzal számol, hogy legalább 60-90 millió előfizetője lesz a 2024-es pénzügyi év zárásakor.

A médiakonszern több mint egymilliárd dollárt tervez elkölteni a 2020-as pénzügyi évben és mintegy kétmilliárd dollárt 2024-ig az új szolgáltatás felfejlesztésére.

A Walt Disney stúdió júliusban új rekordot - 7,67 milliárd dollár - állított fel a globális jegyeladásokban, amellyel saját 2016. évi 7,61 milliárd dolláros jegyeladását szárnyalta túl. Idén négy filmje is - Az oroszlánkirály, a Bosszúállók - Végjáték, a Marvel Kapitány és az Aladdin - globálisan egymilliárd dollárnál több bevételt hozott a stúdiónak.