Indulhat az utolsó roham az uniós hitelekért, több ponton is könnyítettek

szalagmunka, gép, termelés, munkás, munkadarab, gyár, üzemcsarnok
Vágólapra másolva!
Indulhat az utolsó roham az uniós hitelekért, a még elérhető forrásokat egyszerűbben, akár 100 százalékos előleggel vehetik igénybe a kis- és középvállalkozások (kkv), emellett bővül a kedvezményezettek köre is, mostantól az egyszerűsített adózású vállalkozások is igényelhetik az összes elérhető hitelterméket - közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Vágólapra másolva!

A vállalkozások számára meghirdetett európai uniós hitelprogramokra benyújtott és befogadott hitelkérelmek közel 87 százalékát teszik ki a rendelkezésre álló keretösszegnek.

Az eszközbeszerzésre felvett hitel 100 százaléka elérhető lesz előlegként, 150 millió forintos hitelösszegig - megfelelő szállító esetén. Emellett igényelhető az úgynevezett "soft" költségekre szóló előleg is: 150 millió forint hitelösszegig a fejlesztéshez, beruházáshoz kapcsolódó kiegészítő tevékenységek kiadásainak 50 százaléka, míg 150 millió forintos hitelösszeg felett pedig 25 százalék, de legfeljebb 250 millió forint a kifizethető összeg.

A beruházások utófinanszírozásának összege az eddigi 50 százalékról 100 százalékra emelkedett.

Változtattak a hiteligénylési feltételeken: az egyszerűbb igénylés mellett bővül a kedvezményezettek köre is Forrás: Shutterstock

A magyar kkv-k kapacitásbővítésre, a működési hatékonyság javítására, digitalizációs beruházásokra, kutatás-fejlesztésre, illetve innovációra igényelhetik a még elérhető termékeket, az egyes programok feltételeitől függően

1 millió forinttól akár 3 milliárd forintos összegig, nulla illetve 1-2 százalék közötti kamatozással.

A vállalkozások számára nyújtott, jelenleg elérhető termékek közül a legjelentősebb érdeklődés a KKV Technológia Hitelprogramot kíséri, ezért a módosítások révén várhatóan ennél a terméknél kell elsőként a keret kifogyásával számolni.

Továbbra is igényelhető a digitális termék- és szolgáltatás-fejlesztést célzó Digitális Jólét Pénzügyi Program Hitelprogram, illetve a Vállalatok K+F+I Tevékenységének Támogatása Hitel.

Mindhárom termék - a de minimis kerettől függően - akár 10 százalékos önerő mellett 0 százalékos kamattal vehető igénybe.

A változások pontos részletei a Magyar Fejlesztési Bank honlapján érhetők el.