Saját hírcsatornát indít a Facebook a világ vezető napilapjaival

Zuckerberg, Facebook
Facebook's CEO Mark Zuckerberg reacts as he leaves after the "Tech for Good" Summit at the Elysee Palace in Paris, on May 23, 2018. (Photo by ludovic MARIN / AFP)
Vágólapra másolva!
A Facebook új hírszolgáltatást indít (news section) néven, ahol a nap legfontosabb történéseit gyűjtik össze. Több vezető napilappal is szerződést kötöttek már, hogy használják az aktuális címlapokat és akár teljes cikkeket is átvegyenek.
Vágólapra másolva!

Belső források megerősítették, hogy ősszel indulhat a Facebook hírrovata. A közösségi oldal évi szintén 3 millió dollárt sem sajnál kifizetni bizonyos újságoknak azért, hogy átvegyék a cikkeiket.

Eddig a Wall Street Journal mellett a Washington Post, a Bloomberg és az ABC News kapott ajánlatot Mark Zuckerberg vállalatától.

Az újságoknak nagyon jókor jön a Facebook által kínált pénz, mert a digitális hírterjesztésben egyre inkább lemaradnak online versenytársaiktól és csökkennek a bevételeik. Az idén már 3200 állás szűnt meg az online médiában az Egyesült Államokban, javarészt a pénzügyi források hiánya miatt.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója Forrás: AFP/Ludovic Marin

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a bevétel egy jelentős részét szállító hirdetők átvándoroltak a közösségi oldalakra.

A Facebook és a Google közösen a teljes amerikai reklámbevétel 60 százalékát tették zsebre 2018-ban, a Google egymagában 4,7 milliárd dollár értékű reklámbevételre tett szert a hírügynökségektől és újságoktól.