Rekordprofit az OTP-nél: a java még hátravan?

OTP Bank, bankfiók
OTP bankfiók
Vágólapra másolva!
A negatívvá váló nemzetközi hangulat nyilván nem kedvező az OTP számára, ám a rekorderedményről szóló második negyedéves gyorsjelentést követően a pénteki tőzsdei kereskedésben 2,5 százalék körüli mértékben emelkedett a bankpapír árfolyama. A publikált számok még az egyébként optimista elemzői előrejelzéseket is jócskán felülmúlták. Írásunkban elemzői vélemények alapján azt foglaljuk össze, mit hozhat a közeljövő a hazai nagybank számára.
Vágólapra másolva!

Igen erős, 105 milliárd forintos,

az elemzői várakozásokat 7, a tavalyi eredményt pedig 18 százalékkal meghaladó eredményt tett közzé a hazai nagybank, miközben a tőkearányos megtérülés 20 százalék felett van (nulla kamatkörnyezetben!).

Az Erste Befektetési Zrt. hírlevele a negyedéves gyorsjelentést elemezve kiemeli, hogy az eredményt javítják az akvizíciók (a bolgár Express Bank és az albán leány konszolidációja).

Sőt, az utóbbi idők szerzeményei közül a harmadik negyedévtől konszolidálásra kerülő két kisebb bank (a moldáviai és a montenegrói) fog az eredménynövekedésben segíteni. A két nagyobb akvizíció (Szerbia és Szlovénia) zárása folyamatban van. Ez azt sugallja, hogy a negyedik negyedévtől még nagyobb ugrás jön az OTP profitjában.

Mindez pedig azt jelenti, hogy

az elkövetkező 1-3 évben a bank profitja nagy valószínűséggel dinamikusan tovább növekszik,

mert számos országban szinergia-hatásokkal is kell számolni, ami a bankok egymásba olvasztásából adódik. Így az OTP részvények olcsónak mondhatók a 9 körüli PE és 1,8 körüli PBV árakkal. (Historikusan mindig inkább 10 körüli rátán forgott a papír.)

Forrás: MTI/Manek Attila

A második negyedéves gyorsjelentés főbb pontjai:

  • Rekord magas profitot ért el a bankcsoport, az igazított adó utáni eredmény 23 százalékkal emelkedett éves alapon.
  • Az összes bevétel 18 százalékkal emelkedett éves alapon, míg a költségek mindössze 10 százalékkal.
  • A külföldi leányok eredmény-hozzájárulása 42 százalékra csökkent, a magyar operáció magas negyedéves növekedése miatt.

Az Equitas Befektetési Zrt. elemzése a bank friss gyorsjelentése alapján azt húzza alá, hogy

2019 második negyedévében folytatódott az OTP csoport növekedése, és az elemzői konszenzusnál is nagyobb mértékben sikerült növelni mind a bevételt, mind a profitot.

A második negyedévben az adózási utáni eredmény 23 százalékot emelkedett éves alapon, amiből 17 százalék volt organikus növekedés, az albán és bolgár akvizíciók integrációja további 6 százalékkal járult hozzá a növekedéshez.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A bank bevételein belül a nettó kamatbevétel 17 százalékkal bővült éves alapon, ami a volumen növekedésének köszönhető.

Az OTP csoportnak sikerült kihasználnia a kedvező gazdasági környezetet.

A fogyasztási hitelek folyósítása 24 százalékkal, a lakáshiteleké 10 százalékkal bővült éves alapon. Összességében a teljes bevétel szintje 8 százalékkal haladta meg az idei első negyedévet. Az egy részvényre eső korrigált adózott eredmény 24 százalékkal emelkedett éves alapon, így 429 forint volt a negyedévben.

A leányok közül a legnagyobb növekedést a horvátországi operáció érte el, amit integráció is segített, de így is kiemelkedő a 91 százalékos éves profitemelkedés.

A bolgár operáció 29 százalékkal nőtt, részben hála az Express Bank integrációjának, míg az ukrán leány 42 százalékos növekedést ért el. A jó leánybanki eredményeknek köszönhetően 42 százalékra emelkedett a külföldi profit hozzájárulás a tavalyi 33 százalékról. A negyedévben sikerült a 2018-as 55,2 százalékos költség-bevétel arányt 52,1 százalékra javítani, hála a jelentősen növekvő bevételeknek.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A legutolsó felvásárlás Szlovéniában történt. Júliusban a Sociéte Generale montenegrói leányának akvizíciójának lezárását jelentették be, ezzel tovább erősítve az OTP vezető szerepét az országban. A két montenegrói érdekeltség összeolvadása 2020-ig valószínű.

A moldáviai akvizíció integrációjára is elképzelhető idén. Szlovéniában nem sikerült az OTP-nek az Abanka felvásárlása, így a bank menedzsmentje az organikus növekedésre fókuszál. A cég menedzsmentje kijelentette, hogy

nem terveznek további felvásárlásokat a közeljövőben, de megfelelő ár esetén nem zárkóznak el újabb akvizíciótól.

Az elkövetkező években a megvásárolt leányok integrációja és a régió kedvező gazdasági környezete segítheti az OTP csoport további növekedését.

Mit mutat a technikai kép?

trend: emelkedő - volatilitás: magas

Az Equilor múlt heti elemzésében a 11.860 forintos szintet jelölte meg potenciális vételi lehetőségként, ott éles fordulat következett, a 200 napos mozgóátlag és a 61,8 százalékos Fibo-szint sikerrel állta útját a további csökkenésnek. Egész héten emelkedett az árfolyam, a pénteki kereskedésben pedig a kedvező negyedéves jelentés hatására a bankpapírok árfolyama réssel ugrott, és megszúrta a felső csökkenő trendvonalat. Ezt követően kisebb negatív korrekció indult napon belül, mivel romlott a nemzetközi befektetői hangulat. A kialakult rés támaszt nyújthat rövid távon, az indikátorok alapján lehet még tér felfelé, azonban a külső hangulatban igen gyors változások várhatóak a továbbiakban is. Az említett csökkenő trendvonal szignifikáns áttörése esetén komoly tér nyílhat meg felfelé, de kevéssé valószínű, hogy a mostani lendülettel sikerülne átlépni.
Támasz: 12.234 Ft (Fibo 38,2%), 12.296 Ft (MA 30), 12.360-12.540 Ft (rés)
Ellenállás: 12.740 Ft (csökkenő trendvonal)

Forrás: Equilor

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!