Már az EU is vizsgálódik az Instagram után

2019.08.09. 18:31

Az ír adatvédelmi bizottság – amely az Európai Unió egyik legfelső szintű adatvédelmi hatósága – közölte, hogy jelenleg vizsgálják, uniós polgárok érintettek-e és ha igen, akkor milyen mértékben az Instagramon történt rendszeres adatgyűjtésben – írja a Business Insider.

A Hyp3r marketingcég felhasználók millióinak nyilvános adatait gyűjtötte be a Facebook tulajdonában lévő képmegosztó alkalmazásból: a felhasználók helyét, valamint a 24 óra után törlődő Insta Story-kat és egyéb adatokat gyűjtöttek.

IllusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Krystian Dobuszynski

Az ügyet a Business Insider fedte fel, és magyarázatot kért az Instagramtól – a közösségi médiaoldal ezután felfüggesztette partneri tevékenységét a Hyp3rrel.

A marketingcég éveken keresztül kihasználta az Instagram biztonsági réseit, anélkül, hogy az azt üzemeltetőknek feltűnt volna. Korábban a Hyp3r az Instagram hivatalos marketingpartnere volt.

Valószínűleg sok más külsős cég is használta azt a módszert, amivel a marketingcég adatokat gyűjtött.A Hyp3r tagadta a vádakat, a vállalat szóvivője elmondta, hogy a társaság megfelel a GDPR törvénynek, és a cég titkosítja az összes személyesen azonosítható információt.

IllusztrációForrás: AFP/Anadolu Agency/Muhammed Selim Korkutata

Tisztában vagyunk a témával kapcsolatos médiajelentésekkel. Dolgozunk azon a kérdésen, hogy az Európai Unió polgárai érintettek-e az ügyben, ehhez azonban további információk kellenek az Instagramtól" – nyilatkozta az EU szóvivője.

Állítólag ezzel a módszerrel a Hyp3r a világ minden tájáról gyűjtött helyadatokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK