Óriási az érdeklődés a babaváró hitel iránt

A csecsemős lepattintott, amikor segítséget kértem
Vágólapra másolva!
A Takarék Csoport azzal számol, hogy 2022 végéig, az államilag támogatott konstrukció lejártáig, mintegy tízezer igénylőnek együttesen 60 milliárd forint értékben helyez majd ki babaváró hitelt.
Vágólapra másolva!

A Takarék Csoport szerint egy átlagos jövedelemmel rendelkező háztartás várhatóan öt-nyolc millió forint szabad felhasználású, kamatmentes kölcsön felvételére lesz hitelképes. Az első időszak tapasztalatai azt mutatják, az igénylésnél a jogszabálynak megfelelő társadalombiztosítási jogviszony igazolása okozhat problémát, valamint a meglévő hitelek is korlátozhatják a maximálisan adható összeget.

A pénzintézetnél a várakozásoknak megfelelően nagy az érdeklődés a július 1-jétől felvehető babaváró hitel iránt, egy hónap alatt több mint 875 igényt fogadtak be, 8,5 milliárd forint értékben.

Ebből 315 ügyfélnek 3,058 milliárd forintot már folyósítottak is.

Illusztráció Forrás: Origo

Az első hetekben kiemelkedő érdeklődés volt Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.
A babaváró hitelre vonatkozó szerződés 2019. július 1-jétől 2022. december 31-éig köthető, egyetlen alkalommal.

A babaváró hitel kamatmentes és szabad felhasználású, ingatlanfedezet sem szükséges hozzá.

A tapasztatok szerint a leggyakrabban lakásvásárlásra vagy felújításra, lakberendezésre, autóvásárlásra, valamint meglévő hitel elő-, illetve végtörlesztésére veszik fel a babaváró hitelt.

A hitel vissza nem térítendő támogatássá alakulhat: a második (a hitelfelvételt követően születő vagy örökbefogadott) gyermek érkezése után az aktuális tőketartozás 30 százaléka vissza nem térítendő gyermekvállalási támogatás által előtörlesztésre kerül, a harmadik után az egész, az első és második gyermek érkezése után kérhető a törlesztés 3 évre történő felfüggesztése is. A hitel legfeljebb 10 millió forintig, maximum 20 évre, a támogatott időszak alatt legfeljebb havi 50 ezer forintos törlesztőrészlettel vehető fel.