Brit tudósok elkészítették a világ legvékonyabb aranyfüstjét

2019.08.19. 10:03

A világ legvékonyabb aranyfüstjét - az arany különleges, lakpkaszerű formája - állították elő egyetemi kutatók Leedsben. Eredményeik a várakozások szerint egyes orvosi eszközöknél éppúgy felhasználhatók lesznek, ahogy víztisztító berendezéseknél - írja a Mining.com.

A Leeds-i Egyetem kutatói létrehozták az arany új, eddig nem ismert formáját, amely új távlatokat nyithat meg, például a gyógyászatban is, és alapját képezheti a mesterséges enzimeknek. Utóbbiaknak nagy szerep jut az orvosi diagnosztikai teszteknél, de arany alapra helyezve, fontosakká válhatnak a víztisztító rendszerekben is.

IllusztrációForrás: 123rf

A tudósok úgy jutottak el az arany különleges formájához, hogy egy szervetlen, aranyat tartalmazó vizes vegyületben, klór-borsavban szintetizálták azt, nanovékonyságú "lapkára". Ezután más segédanyagok felhasználásával, a fémes formát felvevő aranyat "lezárták" úgy, hogy vastagsága mindössze két atomnyi legyen.

Ez mindössze 0,47 nanométer, azaz az emberi körömnél nagyjából egymilliószor vékonyabbat jelent.

A nano-arany mérete miatt a vízben zöld színt vesz fel, az anyag pedig vékonysága miatt a kutatók szerint is inkább csak kétdimenziósnak tekintő.

A laboratóriumi tesztek azt mutatták, hogy az ultravékony arany tízszer hatékonyabb katalitikus szubsztrátként, mint az iparban jelenleg alkalmazott nagyobb arany nanorészecskék.

"Adataink azt vetítik előre, hogy az ipari felhasználás során ezzel a vékony arannyal ugyanaz érhető el, mint a hagyományos változatokkal. Ennek pedig gazdasági előnyei vannak, hiszen nemesfémről beszélünk" - mondta Stephen Evans, az egyetem Molekuláris és Nanotechnológiai kutatócsoportjának vezetője. "Ezek a picinyke lapkák rugalmasak is, ami azt jelenti, hogy alapul szolgálhatnak a hajlítható kijelzők és különböző képernyők gyártásánál is" - tette hozzá a kutató.

KAPCSOLÓDÓ CIKK: