Brit tudósok elkészítették a világ legvékonyabb aranyfüstjét

abundance award background bank banking bar bright bullion business coins concept conceptual currency dream economy exchange finance financial fortune gold golden hand holding heavy investment luck luxury metaphor millionaire money objects perfection prec
12204419 - hand hold gold bars
Vágólapra másolva!
A világ legvékonyabb aranyfüstjét - az arany különleges, lakpkaszerű formája - állították elő egyetemi kutatók Leedsben. Eredményeik a várakozások szerint egyes orvosi eszközöknél éppúgy felhasználhatók lesznek, ahogy víztisztító berendezéseknél - írja a Mining.com.
Vágólapra másolva!

A Leeds-i Egyetem kutatói létrehozták az arany új, eddig nem ismert formáját, amely új távlatokat nyithat meg, például a gyógyászatban is, és alapját képezheti a mesterséges enzimeknek. Utóbbiaknak nagy szerep jut az orvosi diagnosztikai teszteknél, de arany alapra helyezve, fontosakká válhatnak a víztisztító rendszerekben is.

Illusztráció Forrás: 123rf

A tudósok úgy jutottak el az arany különleges formájához, hogy egy szervetlen, aranyat tartalmazó vizes vegyületben, klór-borsavban szintetizálták azt, nanovékonyságú "lapkára". Ezután más segédanyagok felhasználásával, a fémes formát felvevő aranyat "lezárták" úgy, hogy vastagsága mindössze két atomnyi legyen.

Ez mindössze 0,47 nanométer, azaz az emberi körömnél nagyjából egymilliószor vékonyabbat jelent.

A nano-arany mérete miatt a vízben zöld színt vesz fel, az anyag pedig vékonysága miatt a kutatók szerint is inkább csak kétdimenziósnak tekintő.

A laboratóriumi tesztek azt mutatták, hogy az ultravékony arany tízszer hatékonyabb katalitikus szubsztrátként, mint az iparban jelenleg alkalmazott nagyobb arany nanorészecskék.

"Adataink azt vetítik előre, hogy az ipari felhasználás során ezzel a vékony arannyal ugyanaz érhető el, mint a hagyományos változatokkal. Ennek pedig gazdasági előnyei vannak, hiszen nemesfémről beszélünk" - mondta Stephen Evans, az egyetem Molekuláris és Nanotechnológiai kutatócsoportjának vezetője. "Ezek a picinyke lapkák rugalmasak is, ami azt jelenti, hogy alapul szolgálhatnak a hajlítható kijelzők és különböző képernyők gyártásánál is" - tette hozzá a kutató.