Mérnököket, informatikusokat keresnek leginkább nyáron

Nem lehetetlen egy multis álomállás – így kaparinthatod meg! karrier CV állásinterjú
Vágólapra másolva!
Az új munkaerőre nyáron is szükség van, elsősorban mérnököket és informatikusokat keresnek a cégek a betöltetlen pozíciókra.
Vágólapra másolva!

Noha az elmúlt években nyáron visszaesett az álláskínálat, idén már a nyári hónapokban is folyamatosan keresik a jelentkezőket a cégek.

- mondja Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője.

Mérnök pozíciókra 1120, informatikus pozíciókra mintegy 2000 hirdetést adtak fel a vállalkozások a Profession.hu portálon.

De más állásokból is volt bőven kereslet, összesen több mint 11 ezer álláshirdetést tettek közzé a cégek a Profession.hu portálon.

Tüzes Imre szerint pusztán a nyaralás miatt ma már nem kell elhalasztani a munkába állást.

Korábban valós félelem lehetett, hogy a nyári munkábaállással kezdődő, jellemzően 3 hónapos próbaidő keresztülhúzza a nyaralási elképzeléseket, ma már azonban a tudatosabb cégek a jó munkaerő megszerzése érdekében rugalmasabbak e kérdésben – állítja a szakértő.

Idén dübörög a munkerőfelvétel nyáron is, nem tétlenkednek a cégek Forrás: Thinkstock

Országszerte bő 80 ezer pozíció betöltetlen, ezek kétharmada a versenyszférában található.

A betöltetlen pozíciók száma azonban folyamatosan emelkedett az elmúlt években, négy évvel ezelőtt még csak mintegy 43 ezer pozícióra kerestek munkaerőt a cégek.

Már túlvagyunk a csúcsponton, mely 2018 harmadik negyedévében közel 88 ezer üres pozíciót jelentett. A KSH jelentése szerint az idei év első három hónapjában a legalább 5 fős vállalkozások körében 57 ezer, a költségvetési szférában pedig 19 ezer álláshely volt betöltetlen. A humán, egészségügyi és szociális ellátás kategóriában több mint 9 ezer pozíció volt betöltetlen, ez ezerrel több, mint tavaly ugyanekkor. Ugyancsak több mint ezerrel több összesen 5600 pozíció volt megüresedve a szállítás, raktározás ágazatban is.

Az iparban, azon belül is a feldolgozóiparban viszont az idei év elején már visszaesés indult meg. A 2018-as év elején még bő 25 ezernyi megüresedett állás a 2019-es év első három hónapjára 21 ezer közelébe csökkent az ipari ágazatokban. Ezen belül a feldolgozóiparban 18 százalékkal kevesebb megüresedett pozíció volt, mint tavaly.

Forrás: Szakszervezetek.hu