Lassan a turizmust is tönkreteszi a hongkongi tüntetéshullám

City skyline viewed from Victoria Peak by night, Hong Kong photography colour colour image COLOR color image HORIZONTAL horizontal image NIGHT outdoors outside nobody no one no-one travel destination travel destinations travel tourist destination Hong Kon
City skyline viewed from Victoria Peak by night, Hong Kong, China, Asia
Vágólapra másolva!
Már a hongkongi turisztikai szektor is megérezte a hatásait a több mint két hónapja tartó tüntetéssorozatnak. A helyzet olyannyira súlyos az iparágban, hogy már a Disneyland sincs biztonságban.
Vágólapra másolva!

Üres szállodai szobák, küszködő boltosok, és most már szenvedő Disneyland jellemzi a hongkongi turisztikai iparágat, ahogy a több mint két hónapja tartó tüntetéshullám elriasztja a turistákat a városállamtól. Ráadásul most már vannak olyan elemzők, akik szerint a nemzetközi pénzügyi központnak számító Hongkong

a 2008-asnál is súlyosabb gazdasági válsággal néz szembe, ha a tüntetéshullám tovább rontja a különleges közigazgatási terület kilátásait.

A tüntetéshullám egyébként egy konkrét jogszabálytervezet ellen indult, amelynek értelmében Hongkong lehetővé tette volna a Kínába történő kiadatásokat. A későbbiekben a tüntetések már általános politikai megmozdulás-sorozattá nőtték ki magukat, szélesebb körű demokratikus követelésekkel.

A turizmus azonban alaposan megszenvedi a helyzetet.

A szállodák kihasználtsági rátája például kétszámjegyű százalékpontos csökkenést mutatott júliusban, a csoportos túrák foglalásai pedig egészen 50 százalékot csökkentek.

Ezzel párhuzamosan egyes utazási irodák már arra jutottak, hogy inkább fizetés nélküli szabadságra küldik az alkalmazottaikat, és így próbálják meg pénzügyileg átvészelni a nehéz időszakot.

Még a Disneyland is szenved

A hivatalos turisztikai adatok szerint az augusztusi és a szeptemberi foglalások jelentősen csökkentek. Az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy olyan országok is figyelmeztettek a Hongkongba utazás kockázataira, mint az Egyesült Államok, Ausztrália vagy Japán.

A Disney amerikai székházában is érzékelik a hongkongi tüntetések hatását Forrás: AFP/XINHUA/Xinhua News Agency/Lui Siu Wai

Ráadásul még a Disneyland Hong Kong is érzi a negatív hatásokat. Bob Iger, a vállalat vezérigazgatója egyértelműen hangsúlyozta,

a Disney központjában is látják a tüntetéshullám kedvezőtlen következményeit.

Mindez pedig igen rosszkor jött Hongkong számára, mivel a városállam egyébként is megszenvedi az amerikai-kínai kereskedelmi háború hatásait. Ezt tehát csak tetézi a turizmus gyengélkedése, illetve a kiskereskedelem szenvedése is, mivel számos bolt kényszerült bezárásra a tüntetések ideje alatt.

Az ingatlanpiac még tartja magát

Az egyik legforróbb gazdasági területnek számító ingatlanpiac azonban még tartja magát, bár egyes elemzők arra figyelmeztetnek, hogy egy mélyebb válság már elkezdheti előidézni a tőkekiáramlást Hongkongból.

Az ingatlanárak a 2008-as pénzügyi összeomlás idején több mint 20 százalékot estek, de azóta a hongkongi a világ egyik legdrágább ingatlanpiacának számít.

Ezt viszont jelentős részben a kínai beáramló tőke támogatta, amely amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan vissza is fordulhat.

Egyre nagyobb gazdasági nyomást jelent a tüntetéshullám Forrás: AFP/Philip Fong

A tüntetéshullám pedig most már az általános gazdasági kilátásokra is hatással van. A teljesítmény már a megmozdulások előtt sem volt rózsás, ahogy a GDP-növekedés az első negyedévben (éves alapon) 4,6 százalékról mindössze 0,6 százalékra csökkent, ami egy évtizede a legrosszabb negyedéves eredménynek számított.

A jelenlegi előzetes adatok alapján a kormány 2-3 százalékos növekedést vár a második negyedévre, azonban a vezető bankok prognózisai ennél komorabbak.

Mindazonáltal a mostani tüntetések GDP-re gyakorolt hatásai egyelőre még nem számszerűsíthetők. Ezek majd csak az év későbbi szakaszaiban lesznek láthatók, de az már most is világos, hogy Hongkong erősen megszenvedi majd a kialakult állapotokat.