Újra egyesül két nagy amerikai médiavállalat

CBS And Viacom Reach Deal for 12 Billion Dollar Merger GettyImageRank2 business finance and industry merger MEDIA TELEVISION ENTERTAINMENT corporation
NEW YORK, NY - AUGUST 13: A man jogs past the CBS Broadcast Center on August 13, 2019 in New York City. Following years of on-and-off talks and negotiations, CBS and Viacom have agreed to merge. The new company will be called ViacomCBS, and Viacom CEO Bob Bakish will be the CEO of the new combined company. Drew Angerer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Három éve folytat tárgyalást a CBS és a Viacom, aminek egyesülésére végre nemrég pontot tettek, így a két cég ismét a Shari Redstone üzletasszony által vezetett National Amusements holdingtársaság égisze alá kerül – írja a CNBC.
Vágólapra másolva!

Az egyesített társaság vezérigazgatóját is megnevezték: Bob Bakish veszi kezébe a két vállalat irányítását. Az egyesülésnek köszönhetően a Redstone által vezetett vállalat további gyors ütemben növekszik.

Illusztráció

Forrás: AFP/2019 Getty Images/Drew Angerer

A CBS piaci kapitalizációja körülbelül 18 milliárd dollár, a Viacom értéke pedig 12 milliárd dollár.

Az egyesített társaságok értéke mintegy 30 milliárd dollár lesz. Az egyesített vállalat értéke azonban még így is jócskán alulmarad a versenytársakétól, például az AT&T és Warner Media értéke 453 milliárd dollár, a Disney-é – amibe beletartozik a LucasArts és a Marvel is – 315 milliárd dollár.

A két vállalat szerdán kiadott közleménye szerint a ViacomCBS nevű új társaságban a CBS részvényesei 61 százalékos, a Viacomé pedig 39 százalékos részesedéssel bírnak. Együttesen több mint 140 ezer tévésorozat-epizód és 3600 film tulajdonjogát birtokolják.

A CBS és a Viacom többségi tulajdonosa a milliárdos médiamogul, Sumner Redstone és a lánya, Shari által birtokolt National Amusements holding.

A Viacom 1999-ben vásárolta fel a CBS-t, majd 2005-ben ismét kettéváltak. Az újraegyesítéssel az a cél, hogy a jobb együttműködés révén egy versenyképesebb vállalatot hozzanak létre a mammutcégek által uralt médiaiparban a fogyasztói szokások változásainak közepette.

Eközben a hagyományos médiavállalatoknak már a technológiai óriások műsorszolgáltatásával is versenyezniük kell, például az Amazon értéke 924 milliárd dollár, valamint a Netflixé 143 milliárd dollár – mindkét tartalomszolgáltató híres arról, hogy saját készítésű műsorokat kínál.

Illusztráció Forrás: AFP/2019 Getty Images/Drew Angerer

A fúzió bejelentése után a Viacom papírjainak árfolyama 2,4 százalékkal 29,21 dollárra, a CBS-é pedig 1,4 százalékkal 48,7 dollárra nőtt a New York-i tőzsde elektronikus kereskedésében.

A versenyhatósági engedélyek megszerzése után, várhatóan még az év vége előtt lezárják az ügyletet.

Több elemző is úgy véli, hogy a holdongtársaság további felvásárlást fontolgat, amibe a Discovery, a Stars Lions Gate, valamint a Univision médiavállalat is beletartozhat.