Átlagosan 15-25 ezer forintot költ a családok harmada az iskolakezdésre

Cseh Attila; Cseh Zsófia bevásárlókosár diák iskolakezdés iskolás papír-írószer üzlet SZEMÉLY tanszer Nyíregyháza, 2014. augusztus 21.
Cseh Attila és Cseh Zsófia iskolaszereket vásárol egy nyíregyházi papír-írószer üzletben 2014. augusztus 19-én.
MTI Fotó
Nyíregyháza, 2014. augusztus 21. Cseh Attila és Cseh Zsófia iskolaszereket vásárol egy nyíregyházi papír-írószer üzletben 2014. augusztus 19-én. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A családok 33 százaléka 15-25 ezer forint közötti összeget költ az iskolakezdésre gyerekenként, 27 százalék 10-15 ezer forintot, míg 21 százalék akár 25-40 ezer forintot is hajlandó erre a célra fordítani a Vatera saját felhasználói körében végzett felmérése szerint.
Vágólapra másolva!

Csak minden tizedik család hozza ki 10 ezer forint alatti összegből a kötelező iskolaszer-vásárlást, és ugyanennyien vannak azok is, akik több mint 40 ezer forintot áldoznak rá.

Az arányok egybevágnak az online piactér két évvel ezelőtti hasonló kutatásának eredményével, tehát

a szülők stabilan ugyanazt az összeget szánják az évkezdésre

a közlemény szerint. A beszerzendő eszközök negyedét a családok interneten vásárolják meg. A vásárlók 39 százaléka vesz uzsonnásdobozt és kulacsot online, ezt követi 37 százalékkal a mágnes- vagy parafatábla, majd 36 százalékkal a tornazsák és az iskolatáska.

Illusztráció. Forrás: MTI/Balázs Attila

A válaszadók több mint fele, 56 százaléka a nyár elejétől folyamatosan, vagy a szünidő közepén szerzi be a listán szereplő cikkeket,

44 százalék viszont az utolsó pillanatra hagyja a bevásárlást.

A Vaterán augusztus és november között átlagosan 22 százalékkal nő a beiskolázáshoz köthető termékek eladása az azt megelőző időszakhoz képest. A családok 76 százaléka inkább az új dolgokat keresi, a 2018-as eladási statisztikák alapján azonban 86 százalékuk vásárol használt termékeket is az iskolakezdési időszakban.

Iskolakezdés előtt egyre többen adják el feleslegessé vált holmijaikat; míg 2017-ben a válaszadók negyede próbálta értékesíteni a már nem szükséges eszközöket, a friss kutatás szerint már a válaszadók harmada tesz így. Két éve csak 70 százalékuk,

idén már 78 százalékuk hirdet még használható iskolatáskát,

de szívesen tesznek szert extra bevételre a tornaórához kapcsolódó felszerelések (57 százalék), illetve régi tolltartók (38 százalék) eladásából is - olvasható a közleményben.