A legendás amerikai befektetési guru, Warren Buffett cége közel 1 milliárd dollárra növelte a részesedését az Amazonban az idei második negyedévben. Ennek pedig általános piaci hatásai is lehetnek, mivel a befektetők széles körben szorosan követik Buffett lépéseit.

A hivatalos adatok szerint Warren Buffett befektetési guru vállalata, a Berkshire Hathaway közel 1 milliárd dollár értékűre növelte az Amazon részvényeiben felvett kitettségét.

Ez azt jelenti, hogy június végén a Berkshire 537 300 darab Amazon részvénnyel rendelkezett, szemben a megelőző negyedév végén mért 483 300 részvénnyel – írja a MarketWatch.

Buffett egyébként májusban jelezte, hogy komolyabb érdeklődést mutat az Amazon részvényei iránt, bár hozzátette, nem ő személy szerint, hanem a cég két másik befektetési menedzsere javasolta a vásárlást.

Warren Buffett folytatta a bevásárlást az Amazon részvényeibőlForrás: AFP/Jim Watson

Mindez azért jelentős, mert a befektetők széles körben figyelik Warren Buffett döntéseit. A legenda ugyanis évtizedek óta híres a sikeres üzleteiről. Ráadásul Buffett egyik védjegye, hogy hosszú távban gondolkodik, vagyis az eddigiek alapján elég jól szúrja ki az értéket egy-egy részvény mögött.

Az elmúlt negyedévekben történt vásárlások következtében a Berkshire immáron durván 950 millió dollár értékben tart Amazon papírokat. Külön érdekesség a vásárlás kapcsán, hogy Buffett korábban kifejezetten tartózkodott a technológiai cégektől, mivel a saját bevallása szerint nem értette őket elég jól ahhoz, hogy beléjük fektessen. Az elmúlt években viszont a Berkshire lendületesen nyitott a techsztárok felé, és például az Apple egyik legnagyobb befektetőjévé vált.

Ezzel együtt az idei második negyedévben a Berkshire növelte a részesedését többek közt a Bank of America, illetve a US Bancorp részvényeiben is. A vállalat egyébként több mint 90 cégben tart fenn részvényesi érdekeltséget, de a profitjának több mint felét a biztosítási és a közmű üzletek adják. Buffett cége kiemelt részvényes azonban olyan nagyvállalatokban, mint az American Express, a Coca-Cola vagy a Wells Fargo.