Áll a botrány a brit kollégiumi szállást építő cég vezetőinek bónusza miatt

2019.08.16. 18:32

Milliós bónuszcsomagot kaptak a legnagyobb brit kollégiumi szálláshelyeket építő cég vezetői, miközben a diákok szerencsejátékkal próbálják meg kiegészíteni bevételeiket, hogy fizetni tudják a havi bérleti díjakat – írja az Independent.

Az Egyesült Királyság legnagyobb kollégiumi szálláshelyeket építő cége tavaly

megközelítőleg 3 millió font összegű bónuszcsomagot osztott szét a top vezetés között, miközben a diákok alig tudják előteremteni az egyre inkább emelkedő havi bérleti díjakat – összegzi egy érdekvédelmi szervezet.

IllusztrációForrás: 123rf

Richard Smith, a Unite vezérigazgatója 1,9 millió fontot (671 millió forint), míg a pénzügyi vezérigazgató, Joe Lister 1,6 millió font (565 millió forint) összegű bónuszcsomagot kapott – állítja a Times Higher Education a cégadatok alapján. Tavaly 1,4 millió és 1,3 millió (495 és 459 millió forint) fizetési bónuszt kaptak a vezetők.

A Unite szóvivője elmondta, hogy „mint minden állami társaságnál, a Unite vezetőinek javadalmazását is egy független bizottság, valamint a részvényesek határozzák meg".

A brit Egyetemi és a Főiskolai szakszervezet titkára azzal vádolja a cégvezetőket, hogy "megkenték" a rendszert, hogy saját maguknak sokkal magasabb fizetést adhassanak az adófizetők, valamint a diákok kárára.

IllusztrációForrás: Getty Images/Benjamin Lowy

Nemrégiben a Nemzeti Diákszövetség (NUS) arról számolt be, hogy rengeteg tanuló már  szerencsejátékkal próbálkozva igyekszik kifizetni a havi bérleti díját. Az Independent pedig korábban kiderítette, hogy sok hallgató szexmunkásként dolgozik azért, hogy egyetemi évei alatt állni tudja a folyamatosan növekvő költségeket.

Dühítő, hogy egy ember ekkora fizetést kap, miközben a diákok iszonyatos adósságokat halmoznak fel" – nyilatkozta Eva Crossan Jory, a NUS alelnöke, hozzátéve, hogy egy 18 éves diák már átlagosan 5 ezer fontnyi kölcsönt vett fel megélhetésére, vagyis 363 tanuló hitelével egyenlő a cégvezérek bónusza.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK