A családi vállalkozások sokak számára a kicsi, barátságos üzleteket jelentik. Vannak azonban olyan családok, amelyek sokmilliárdos megacégeket irányítanak. A Bloomberg pedig össze is állította a világ leggazdagabb családjainak a listáját.

A világ egyik legnagyobb áruházláncának számító Walmartban egy alkalmazott kezdő órabére 11 dollár (kb. 3200 forint). A vállalat mögött álló Walton család viszont mindeközben 4 millió dollárt (kb. 1,12 milliárd forint) keres pontosan ugyanazon óra alatt. 

Ezzel pedig a Walmart örökösök harmadik generációja számít ma a világ leggazdagabb családjának, összesen 191 milliárd dollárral  – a vállalatot Sam Walton alapította 1962-ben. Ráadásul a család vagyona 39 milliárd dollárral nőtt, mióta tavaly elfoglalták a listavezető helyet – derül ki a Bloomberg listájából.

Alice Walton, a világ második leggazdagabb nőjeForrás: AFP/Getty Images/Rick T. Wilking

A jelentés rámutat, hogy a Walton család vagyongyarapodása minden mércével nézve elképesztő. Naponta 100 millió dollárral bővül az összvagyonuk, ami azt jelenti, hogy percenként mintegy 70 000 dollárt (kb. 20 millió forint) keresnek. 

A Walmart üzletlánc egyébként a világon több mint 11 000 üzletet működtet, hozzávetőleg 514 milliárd dolláros bevétel mellett.  Az pedig csak további csavar a történetben, hogy a család kezében van a Walton Enterprise nevű vállalat, amely 50 százalékos részesedéssel bír a Walmartban. Ennek jelentősége abban áll, hogy tavaly csak ezen keresztül 3 milliárd dolláros osztalékot keresett a Walton család.

Az elmúlt év azonban egyébként is jól alakult a világ leggazdagabb 25 családja számára. Ők ugyanis összesen 1400 milliárd dolláros vagyonnal rendelkeznek, ami a megelőző évhez képest 24 százalékos növekedés volt. 

Különösen jól teljesítettek az amerikai dinasztiák, mivel ők szerezték meg a lista dobogójának mindhárom helyét.  A második helyre a Mars édességgyártó mögött álló Mars család futott be 126,5 milliárd dollárral, ami 37 milliárdos növekedés volt. A bronzérmet az iparmágnás Koch család (Koch Industries) kapta 124,5 milliárddal.

Erős évük volt a leggazdagabb családoknakForrás: 123rf.com

A negyedik helyezett viszont kicsit kilóg a sorból. Bár a szaúdi királyi dinasztia (Szaúd-ház) 100 milliárd dolláros vagyonnal lecsúszott a dobogóról, a jelentés készítői kiemelték, hogy az elmúlt 50 év alatt felhalmozott összesített vagyon tényleges mértéke valószínűleg ennél sokkal nagyobb. Főleg, hogy a teljes (kiterjesztve értelmezett) dinasztia nagyjából 15 000 tagot számlál, és a valódi összeghez fel kellene mérni, hogy a tagok mekkora vagyont szerzetek olajból vagy kormányzati megrendelésekből.

A fentieket pedig olyan jól ismert márkák mögött álló családok követik, mint a Chanel (Wertheimer család, 57,6 milliárd dollár), a Hermes (Hermes család, 53,1 milliárd dollár), valamint az Anheuser-Busch InBev (összesen három család, 52,9 milliárdos vagyonnal).