Kína hamarosan kijön a saját digitális pénzével

2019.08.19. 14:03

A kínai jegybank már majdnem kész arra, hogy kibocsássa a saját digitális valutáját – közölte az intézmény egyik vezető tisztségviselője. A lépéssel Peking igen izgalmas helyzetet teremthet a devizapiacon, de különösen a kriptovaluták világában.

A kínai jegybank (People's Bank of China, PBOC) alelnöke a napokban jelezte, intézménye „majdnem készen áll" arra, hogy kibocsássa a saját digitális fizetőeszközét – írja a CNBC. A bank szakemberei egyébként már öt éve dolgoznak a digitális valután.

A pekingi központi bank azonban nem az egyetlen jegybank, amely foglalkozik a saját digitális valuta ötletével.

Európában például a svéd jegybank (Riksbank) szintén jelezte, hogy vizsgálják a lehetőséget.

A hírek szerint a PBOC egy kétlépcsős rendszeren keresztül tervezi kibocsátani a digitális pénzt, amelyben a jegybank és a kereskedelmi bankok egyaránt jogos felhasználók lennének. Technológiai oldalról a PBOC azt közölte, nem kizárólag a bitcoinnál is ismert blokklánc (blockchain) technológiára támaszkodnak, hanem inkább egy semlegesebb rendszert kívánnak fenntartani, amelyben nyitottabban kezelhetnék a szükséges technológiák alkalmazását.

Nagy dobásra készül a kínai jegybankForrás: Imaginechina/Liu zhuoqun - Imaginechina/Liu Zhuoqun

Vannak azonban olyan elemzők, akik – részben épp a mögöttes technológiával kapcsolatos homályos információk miatt – nem látják egyértelműen, pontosan milyen előnyei lesznek a kínai digitális valutának a már létező rendszerrel szemben. A CNBC-nek egy szakember például közölte, lehetséges, hogy itt egy olyan fizetőeszközt dobnak piacra, amely teljesen eltér majd attól, ahogy ma a kriptovalutákat ismerjük.

A pekingi törekvések érdekessége, hogy pont olyan időszakban jöhet a kínai digitális valuta kibocsátása, amikor számos jegybank éppen jelezte, erősen szkeptikus a Facebook saját pénzének, a Librának, a tervével kapcsolatban. Az persze fontos különbség, hogy a Librát egy magánvállalatokból álló csoport bocsátaná ki, és komoly eltéréseket mutatna a hagyományos kriptovalutákhoz képest. Mindazonáltal a Facebook terve a PBOC-t sem kerülte el. A kínai központi bank a múlt hónapban jelezte, meglátása szerint a Librát jegybanki felügyelet alá kellene vonni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK