Botrány a Disney-nél: éveken át hamisították a pénzügyi jelentéseket

Walt Disney
Vágólapra másolva!
Sandra Kuba, volt Walt Disney-könyvelő értesítette az amerikai Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyeletet (SEC), hogy a vállalat éveken át meghamisította pénzügyi jelentéseit, amelyekben a valósnál sokkal nagyobb bevételetekről adott számot.
Vágólapra másolva!

Kuba 18 éven át dolgozott a Disney-nél könyvelőként, és elmondta, hogy a vállalati könyveléshez használt szoftver gyengeségeit kihasználva tudták trükközéssel több milliárd dollárral felfelé kerekíteni a cég bevételeit.

Kuba a MatketWatchnak elmondta, hogy már többször is találkozott a SEC-vel, akiknek részletesen beszámolt a Disney-nél éveken át zajló csalásról. A Disney szóvivője reagált a cég elleni vádakra, és hangsúlyozta, hogy a belső vizsgálatot folytatta, amelyből kiderült, hogy Kuba valótlant állított a hatóságoknak a könyvelésekkel kapcsolatban.

A MatketWatch is ellenőrizte a Kuba által benyújtott dokumentumokat, amelyekben részletesen le van írva, hogy a könyvelők hogyan trükköztek a számokkal,

többek között kitalált bevételeket könyveltek el, és például az ajándékkártyák névértékét is bevételként tüntették fel. Néhány esetben az ajándékkártyákat kétszer is lekönyvelték: egyszer, amikor azt megvette a vevő, másodjára pedig, amikor felhasználta, így egy 500 dolláros kártya a könyvekben már 1000 dollárt ért.

Illusztráció Forrás: Flickr

Kuba jelentéséből kiderül, hogy például 2008-2009-ben a valós bevételnél legalább 6 milliárd dollárral többről jelentett a Disney.

Kuba már 2013-ban is jelezte a csalásokat a cégnél, azonban akkor senki nem foglalkozott vele. Majd 2016-ban egy magas beosztású Disney-vezetőnek is beszámolt arról, hogy mi folyik a könyvelésen, akkor egy bizottság meg is hallgatta az ügyben, de ekkor sem volt az ügynek semmilyen következménye.

Kuba 2017-ben a munkahelyi biztonsággal és egészségvédelemmel foglalkozó nemzeti hatóságot is felkereste (OSHA), ami után a Disney kirúgta, arra hivatkozva, hogy folyamatosan zaklatja munkatársait a cég ellen koholt vádakkal. Az SEC vizsgálata viszont komolynak tűnik. A MatketWatch szerint évente 25 ezer hasonló bejelentés érkezik hozzájuk, viszont csak kevés tipp jut el a nyomozás ilyen komoly fázisába.