A GB & Partners az európai kockázati tőkealap-kezelők elitjének új tagja

2019.08.21. 10:01

A GB & Partners első magyar kockázati tőke társaságként két nemzetközi befektetési alapkezelő támogatásával csatlakozott az Európai Venture Capital Szövetséghez, és így teljes jogú tagjává vált az európai kockázati tőkealapok elitjének.

A közel 76 milliárd forintot kezelő - többek közt a Nanushkát is a portfóliójában tudó - GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. lett az első budapesti központú, magyar kockázati tőke társaság, aki alanyi jogon csatlakozott az Európai Venture Capital Szövetséghez, az Invest Europe-hoz. 

A GB & Partners Tőkealap-kezelő a közép-európai régióban meghatározó szereplővé kíván válni a következő években, hiszen olyan sikertörténetek fűződnek a tőkealap nevéhez, mint

  • a Nanushka,
  • a RotaChrom világméretű terjeszkedése vagy
  • a Cyber Services nemzetközi elismerése.

Itt az ideje, hogy a portfóliócégeken túl a GB & Partners is átlépje az ország határait. Ennek a folyamatnak fontos lépése, hogy bekerült a szövetség teljes jogú tagjai közé.

Jelentős mérföldkő ez azonban nemcsak az elmúlt években dinamikusan fejlődő, az EXIM Bank Exportösztönző és Növekedési Magántőkelapját is kezelő, több mint húszfős alapkezelő csapatának, de a teljes hazai befektetési szektornak is.

Azon túl, hogy a teljes jogú tagság megszerzéséhez szigorú nemzetközi iparági és szakmai működési szabványoknak és előírásoknak kellett megfelelni, szükséges volt két, már meglévő Invest Europe tag ajánlása is. 

Két nemzetközi – egy amerikai és egy francia - befektetési alapkezelő gondolta úgy, hogy a GB & Partnersnek is helye van az európai kockázati tőkealapok elitjében. 

Az összesen több mint 140 milliárd dollárt kezelő társaságok voltak azok,  akik ajánlották a GB & Partners felvételét az Invest Europe teljes jogú tagjai közé.

A döntés hatalmas elismerés, hiszen az Invest Europe a hivatalos szakmai képviseleti szerve nemcsak az európai private equtiy, venture capital, illetve infrastruktúra-befektetési szektor szereplőinek, hanem szakmai befektetőknek is.

Az 1983-ban alapított szervezetnek 600 teljes jogú tagja van, és a szektor érdekképviseletén túl, feladata az iparági normák folyamatos fejlesztése és az átlátható, transzparens működési keretek kialakítása és megőrzése. A GB & Partners az első magyar, nem külföldi hátterű alapkezelő, aki felvételt nyert a tagok közé.