Vágólapra másolva!
A háztartási termékek újrahasznosítása egy igen egyszerű módja a környezet védelmének, ám ez nem mindig egyértelmű. A McDonald's a hónap elején elismerte, hogy új, „környezetbarát" papír szívószáljai jelenleg csak általános hulladékként dolgozhatók fel, de keresik a megoldást a fenntarthatóságra. A BBC utánanézett, milyen más anyagokról gondolhatjuk még azt, hogy újrahasznosíthatóak, miközben mégsem.
Vágólapra másolva!

1. Sárga cetlik

Ezek a kis felragasztható papírcetlik segíthetnek a teendőink listájának kezelésében, de a ragadós papír nem újrahasznosítható. A ragasztócsíkon lévő ragasztót ugyanis nem mindig lehet eltávolítani az újrahasznosítási folyamat során, ezért sok feldolgozóközpontban nem is veszik át azokat.

2. Fogkrémtubus

A fogkrémet, a napozó krémet és az egyéb összenyomható tubusokat nehéz újrahasznosítani, mivel ezek különféle anyagokat tartalmaznak.

A fogkrémtubusok például gyakran tartalmaznak egy vékony alumíniumréteget, továbbá különféle típusú műanyagokból készülhetnek.

Az újrahasznosító üzemek ezeket nem tudják szétválasztani és feldolgozni. Ha egynél több anyagból készül valami, az újrahasznosító létesítmény nem képes arra, hogy feldolgozza. Még a pumpával működő fogkrémes adagolókat is ki kell hagyni az újrafeldolgozásból, pedig ezekről sokan gondolják, hogy könnyebben újrahasznosíthatók.

3. Üvegpoharak

Az üvegedényekkel ellentétben az üvegpoharak és az olyan üvegedények, mint például a Pyrex, nem újrahasznosíthatók. Ennek oka az, hogy hőkezelték őket azért, hogy ne olvadjon ugyanolyan hőmérsékleten, mint más üvegtárgyak. Egy becslés szerint ezek az üvegtárgyak a teljes háztartási hulladék mindössze 0,57 százalékát teszik ki. Ez nem elegendő arány ahhoz, hogy külön újrafeldolgozási berendezéseket állíthassanak üzembe a feldolgozásukhoz.

4. Papírnyugták

Az Egyesült Királyságban működő kiskereskedők becslések szerint évente 11,2 milliárd papírnyugtát bocsátanak ki, ám nem mindegyiket lehet újrahasznosítani.

A fényes, hőpapírra nyomtatott anyagok nem újrahasznosíthatók, mert biszfenol A (BPA) vagy biszfenol S (BPS) nevű anyaggal vannak bevonva.

Ezek a vegyi anyagok ártalmasak lehetnek, ha a környezetbe kerülnek, esetleg nagy mennyiségben lenyelik őket.

Sok olyan terméket használunk a mindennapjainkban, melyeket nem lehet újrahasznosítani - ilyen például a többféle anyagból - köztük fémből is - készült fogkrémes tubus Forrás: OShutterstock

5. Chipses zacskók

A chips csomagolása, és más fémezett műanyag fóliatermékek, például a bébiételtasakok nem újrahasznosíthatók, a hozzájuk tapadó zsíros ételmaradék miatt. A chipsek csomagolóanyagai azonban külön eljárással újrahasznosíthatók, ha ezeket a szennyeződéseket eltávolítják. Egy egyszerű teszttel eldönthető, hogy egy ilyen zacskó újrahasznosítható-e.

Ha összegyűrés után visszanyeri eredeti méretét, azt nem szabad újrahasznosítani.

6. Saláta csomagolóanyagok

A konyhakészre készített salátazacskók nem újrahasznosíthatók, mert különféle műanyagokat kombinálnak, amelyek megnehezítik azok szétválasztását és feldolgozását. Többféle műanyagot használnak a zacskó légmentesen tartására, hogy a belsejében lévő salátalevelek frissek maradjanak.

A szupermarketek, köztük a Tesco, azonban azt mondják, hogy biozacskós salátáik olyan anyagból készülnek, amelyeket lehet újrahasznosítani.

7. A Lucozade Sport italpalack műanyag hüvelye

Simon Ellin, az Újrahasznosító Szövetség vezérigazgatója szerint a Lucozade sportital palackjának műanyag hüvelyét "lehetetlen újrahasznosítani". Ennek oka az, hogy az újrahasznosítható palacktól eltérő típusú műanyagból készül, ami megtévesztheti az újrahasznosító üzemek számítógépes olvasóit. Pedig az üdítőital gyártója, a Lucozade Ribena Suntory szerint minden Lucozade Sport termék 100 százalékban újrahasznosítható műanyagból készül.

8. Pringles-dobozok

A Magyarországon is forgalmazott Pringles chipses dobozokat „rémálomnak" nevezik az újrahasznosításban, mivel öt különféle anyagot ötvöznek, köztük egy fém alapot, a letéphető fólia tetejét, egy műanyag fedelet, az ezüst fólia belsejét és a karton külső hüvelyét. Ezeket nagyon nehéz újrahasznosítani. A cég tulajdonosa, a Kellogg's a fenntarthatóság javítása érdekében már vizsgálja azt, hogyan tudná kevesebb természeti erőforrás felhasználásával előállítani a csomagolást.

9. Vatta, köztük a sminkeltávolító vatták

A vatta és a sminkek eltávolítására szolgáló vatták nem újrahasznosíthatóak, ámbár bizonyos körülmények között komposztálhatók a konyhai hulladékkal együtt. A 100 százalékos pamutgyapjú hozzáadható a komposztáláshoz, de csak akkor, ha azt nem használták fel a smink eltávolítására, vagy itatták át vegyi anyagokkal, például fertőtlenítőszerekkel, mivel ezek szennyezhetik a komposzthalmot. Néhány esetben a vattákat szintetikus anyagokkal keverik, például poliészterrel, így nem valószínű, hogy azok lebomlanak.

10. Papír szívószálak

A McDonald's szerint az új papír szívószálait nehéz újrahasznosítani, mert vastagságuk megnehezíti a feldolgozást. A gyorséttermi óriás nemrég cserélte le műanyag szívószálait az Egyesült Királyságban papír szívószálakra, melyek elvileg 100 százalékban újrahasznosíthatók. A cég célja ezzel az volt, hogy csökkentsék a természetes világot károsító egyszer használatos műanyagokat.

A szívószálakat azonban nehéz újrafeldolgozni. Ehhez teljesen külön kellene gyűjteni a szívószálakat, ez azonban nehéz, mert a vendégek tálcáik teljes tartalmát ugyanabba a hulladéktartályba öntik.

A társaság szerint ez szélesebb körű iparági kérdés, mivel az újrahasznosításhoz szükséges infrastruktúra nem tartott lépést a papír szívószál megjelenésével. A gyorséttermi lánc addig is a fenntartható megoldás megtalálására törekszik, ezért a papír szívószál általános hulladékba helyezésére vonatkozó tanácsa csupán átmeneti.

Forrás: BBC.com