Mindent megváltoztat a csomagkezelő szolgáltatásában a Magyar Posta

2019.08.21. 11:46

Több tízmilliárd forintos beruházás keretében helyezi új alapokra a csomagfeldolgozást és -kézbesítést a Magyar Posta – értesült a Világgazdaság. A fejlesztéseket júliusban kezdték meg, és 2022-re tervezik a befejezésüket.

Három év múlva már a legmodernebb logisztikai infrastruktúrával várhatja a társaság a Black Friday akciókkal induló, megnövekedett terheléssel járó karácsonyi szezont.

A postánál arra számítanak, hogy a csomagforgalom látványosan megugorhat a következő években.

A Magyar Posta várakozásai szerint az idei tervekben szereplő 43,3 millió darab általuk kezelt csomag mennyisége tíz éven belül megduplázódhat.

A mostani beruházás horderejét mutatja, hogy a Posta több mint százötven éves történetében eddig csak kétszer fordítottak nagyobb összeget a csomagkezelés modernizációjára. Előbb 2004-ben a budaörsi csomagfeldolgozó létrehozásával, majd tavaly a Budapest IX. kerületi logisztikai központban egy automata csomagfeldolgozó rendszer üzembe helyezésével bővítették a kapacitást.

A Magyar Posta csomagautomatája egy Váci úti bevásárlóközpontnálForrás: MTI/Marjai János

Menyhárt Zoltán, a projekt igazgatója elmondta: a költségek kétharmadát a tervek szerint a központi csomagfeldolgozó kialakítására fordítják,

a szortírozóüzem mellett pedig országszerte 23 depót alakítanak ki, 19 depót vidéken, 4 depót pedig a fővárosban.

Az úgynevezett hub and spoke modellnek az a lényege, hogy az adott cég, jelen esetben a Magyar Posta, az áruk útjának teljes szervezésével, önálló szerződéses és felelősségi háttérrel valósítja meg a leggyorsabb célba juttatást.

Az igazgató jelezte, hogy két mintadepó indíthatja a sort, a debrecenit és a győrit a tervek szerint jövő áprilisban adják át.A raktárépületeket három méret szerint kategorizálják: négy-négy S-es és M-es, valamint tizenöt L-es méretűt alakíthatnak ki. Első körben beszerzik a szükséges több ezer négyzetméteres ingatlanokat, majd gépesítik őket, végül pedig egy teljesen új, integrált IT-rendszert vezetnek be.