Eladó az a skót kastély, melyet egykor annak a palotának a köveiből építettek, ahol Stuart Mária skót királynő különösen szívesen töltötte idejét - írja a BBC.

Edinburgh szomszédságában, Kelet-Lothianban áll a Seton-kastély, melyet jelenlegi tulajdonosa most eladásra kínál. 

A kastélyt részben annak a palotának a köveiből építették, mely annak idején a skót királynő, Stuart Mária egyik kedvenc tartózkodási helyéül szolgált. A korábbi épület a jakobita lázadásnak esett áldozatul, állapota az azt követő évtizedekben jelentősen leromlott. A neves építész, Robert Adam később, 1789-ben felhasználta a palotát alkotó anyagokat a mostani Seton-kastély építéséhez. Ez az ingatlan egyébként nem más, mint egy igen nagy családi otthon, 13 hálószobával és impozáns külsővel.

A Longniddryben található ingatlan egy 13 hektáros parkerdőben áll, saját istállók és egy magánfogadó is tartozik hozzá.

Jelenlegi tulajdonosa azért válik meg tőle, mert a család a jövőben külföldön fog élni, ezért 12 év után eladják a nem mindennapi ingatlant.

Edinburgh városa éjjeli panorámábanForrás: AFP/robertharding/Neale Clark/Neale Clark

Ami egyébként az értékesítéssel megbízott ügynökség, a Savills szerint kitűnő állapotban van, és annak ellenére sok mindent megőrzött eredetiségéből, hogy jelentős felújításon esett át. Az ügynökség képviselője szerint a kastély "vitathatatlanul Robert Adam egyik legsikerültebb munkája."

S hogy mennyiért lehet hozzájutni ahhoz?

A meghirdetett ár meghaladja a 8 millió fontot, azaz a mintegy 2,9 milliárd forintot.