Már a játékkonzolokkal is lehallgathatnak minket

microsoft xbox one s all-digital edition játékkonzol videojáték
Xbox One S All-Digital Edition
Vágólapra másolva!
A Microsoft friss sajtóértesülések szerint éveken át lehallgatta az ügyfeleit az Xbox játékkonzol segítségével.
Vágólapra másolva!

A Motherboard több Microsoft partnerrel is beszélt, akiknek szintén hozzáférésük volt a cég által rögzített hanganyagokhoz. A lehallgatás már az első hangvezérléssel is működtethető Xbox-szal kezdődött, majd átívelt az új generációs konzolokba is.

A legtöbb esetben maga a felhasználó aktiválta a mikrofont hangparanccsal, sokszor viszont véletlenül hozták működésbe a készüléket.

A Microsoft nem csak a virtuális asszisztensével, a Cortanával folytatott párbeszédeket mentette el, hanem bizonyos esetekben Skype-hívások anyagait is.

Forrás: Microsoft

A Microsoft szerint erre azért volt szükség, hogy javítani tudják a szolgáltatást, valamint a virtuális asszisztens fejlődni tudjon a begyűjtött adatoknak köszönhetően. Azonban a Motherboardnak nyilatkozó Microsoft-partnerek gyakran kiskorúak hangját is hallották a felvételeken, az ő esetükben pedig sokkal szigorúbbak az adatvédelmi szabályok, mint a felnőtteknek.

Részben a botrány miatt a Microsoft még az előző hónapban bejelentette, hogy hamarosan eltávolítják a Cortanát az Xbox játékkonzolokról, azokat viszont továbbra is lehet majd hangvezérelni más gyártók okoshangszóróival.

Az elmúlt hetekben más nagyvállalatok is bajba kerültek azért, mert lehallgatták a felhasználók beszélgetéseit.

Nemrég a Facebookról derült ki, hogy a Messenger alkalmazásban elküldött hangüzeneteket a dolgozók is hallották, de az Apple, a Google és az Amazon is belehallgatott a felhasználók magánbeszélgetéseibe.