Javult augusztusban az euróövezet gazdasági aktivitása

jegybanki alapkamat, MNB, Magyar Nemzeti Bank, Magyar Nemzeti Bank (MNB) épületének főbejárata fölött ülő nőalak (Tóth István szobrászművész alkotása) az Európai Unió csillagos zászlójával
Vágólapra másolva!
Augusztusban javult valamelyest a gazdasági aktivitás az euróövezetben, mivel a feldolgozóipari teljesítmény a korábbinál kissé lassúbb ütemben zsugorodott, bár a világkereskedelmi ellentétekkel kapcsolatos aggodalmak tovább rontották az üzleti kilátások megítélését a gazdasági szereplők körében a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet csütörtökön publikált előzetes felmérése szerint.
Vágólapra másolva!

Az euróövezet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a kutatóintézet előzetes adatokon alapuló felmérésében augusztusban 53,4 pontra javult a júliusi 53,2 pontról.

Illusztráció Forrás: MTI/Jászai Csaba

A feldolgozóipari BMI 47,0 pontra emelkedett a júliusi 46,5 pontról.

A szolgáltató- és feldolgozóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI augusztusi előzetes értéke 51,8 pontra javult a júliusi 51,5 pontos három havi mélypontról.

A beszerzésimenedszer-index 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedési ütemét, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodásának a mértékét számszerűsíti.

Andrew Harker, az IHS Markit igazgatóhelyettese a felmérés megállapításait kommentálva rámutatott:

"A gazdasági teljesítményben várt javulás elmaradása hatéves mélypontra taszította a gazdasági szereplők bizalmi indexét. Úgy tűnik, a vállalatok szűk esztendőkre kezdenek berendezkedni, ami már munkaerő-felvételi hajlandóságuk romlásában is megmutatkozik" – tette hozzá.