A javaslat egyik legnagyobb hátulütője, hogy ugyan környezetvédelmi célokra hivatkozva emelnék meg a hús adóját, az ebből befolyt pénzt mégsem tudnák ezekre a célokra fordítani.
Ennek az az oka, hogy nem tudják elkülöníteni a húsadóból befolyt összegeket a többi adóbevételtől.
Az adóemelés kritikusai szerint a lakosság arra kényszerülne, hogy olcsóbb és egészségtelenebb húsokat vásároljon, ami végső soron a közegészségre is káros hatással lehet. Az organikus húsok már jelenleg is drágák Németországban,
az adóemelés pedig még több ember számára tenné elérhetetlenné ezeket a termékeket.
Felix Prinz zu Löwenstein, a német organikus ételek szövetségének (Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft) elnöke szerint az organikus és a környezetre kevésbé káros húsok adóját meg kellene hagyni a jelenlegi 7 százalékon, a gyengébb minőségű termékekét viszont 19 százalékra kellene emelni.