Környezetbarát húsadót terveznek a németeknél

Mutatjuk a világ legdrágább ételeit, Japán Wagyu steak
3, Japán Wagyu steak
Vágólapra másolva!
Németországban egy friss törvényjavaslaton munkálkodnak, amely elfogadása esetén a hús adóját a jelenlegi 7 százalékról 19 százalékra emelné. A kormány szerint ezzel rá tudnák bírni a lakosokat arra, hogy kevesebb húst fogyasszanak, és ezzel is védjék a környezetet.
Vágólapra másolva!

A javaslat egyik legnagyobb hátulütője, hogy ugyan környezetvédelmi célokra hivatkozva emelnék meg a hús adóját, az ebből befolyt pénzt mégsem tudnák ezekre a célokra fordítani.

Ennek az az oka, hogy nem tudják elkülöníteni a húsadóból befolyt összegeket a többi adóbevételtől.

Az adóemelés kritikusai szerint a lakosság arra kényszerülne, hogy olcsóbb és egészségtelenebb húsokat vásároljon, ami végső soron a közegészségre is káros hatással lehet. Az organikus húsok már jelenleg is drágák Németországban,

az adóemelés pedig még több ember számára tenné elérhetetlenné ezeket a termékeket.

Forrás: AFP/Martin Bureau

Felix Prinz zu Löwenstein, a német organikus ételek szövetségének (Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft) elnöke szerint az organikus és a környezetre kevésbé káros húsok adóját meg kellene hagyni a jelenlegi 7 százalékon, a gyengébb minőségű termékekét viszont 19 százalékra kellene emelni.