Nemzetközi nyomásra bezárták Ukrajna utolsó libatömő telepét

liba
Vágólapra másolva!
Az MHP ukrán társaság felhagyott a hízott libamáj előállításával, és bezárta üzemét, amely Ukrajna utolsó libatömő telepe volt. Az Open Cages, a tenyészállatok nagyobb szabadságáért küzdő szervezet áprilisban Ukrajna egyetlen ilyen gazdaságáról tett közzé titkos kamerával készített felvételeket. Számos brit étterem reagált a hírre úgy, hogy étlapjáról levette libamájat.
Vágólapra másolva!

Az ukrán gazdaságot üzemeltető társaság a nemzetközi nyomás hatására bejelentette a telep leállítását. Ez volt az utolsó ilyen létesítmény Ukrajnában.

Az Open Cages által feltárt körülmények között olyanokat említettek, mint

a madarak erőszakos dobálása a targoncából a ketrecekbe, vagy a libák torkába dugott, motorolajjal megkent fémcsövek, hogy ezen keresztül tömjék meg őket.

A sérült vagy elhullott libákat magukra hagyták szenvedésükben, bomlásukban.

A libatömés egy szokásos gyakorlat a legtöbb libamájat előállító gazdaságban azért, hogy a májuk a normál méretük tízszeresére megduzzadjon. Ezután levágják őket, és zsíros májukat értékesítik.

Az MHP, a legnagyobb ukrán baromfitenyésztő 50 ezer tonna libamájat értékesített 2018-ban.

A libák megtömése a májuk tízszeres növekedése érdekében, egyszerűen barbárság - mondta Connor Jackson, az Open Cages vezetője (a kép illusztráció) Forrás: pixabay.com

Várható, hogy további brit éttermek válnak meg a libamájtól annak hatására, hogy szeptembertől kezdve Ukrajna beszünteti a libamáj előállítását.

Az Open Cages vezérigazgatója, Connor Jackson elmondta: Nehéz elhinni, hogy a zsírmáj valóban létezik.

Nagyon örülünk annak, hogy a cég úgy döntött, hogy bezárja felesleges szenvedést okozó telepét. Minden brit étterem, amely továbbra is hízott libamájat szolgál fel, keményen szembesülhet azzal, hogy az állatokkal való kegyetlenkedés rossz üzlet.

Az Open Cages sürgeti Michael Gove mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztert és az Egyesült Királyság teljes kormányát, hogy tiltsák meg a libamáj értékesítését, forgalmazását a Brexit után, valamint felhívják az éttermek tulajdonosait is, hogy vegyék le a libamájat az étlapjaikról.