Új világrend közeleg a tőzsdéken

sanghaji, sencseni tőzsde
A concerned Chinese investor reacts as he looks at prices of shares (red for price rising and green for price falling) at a stock brokerage house in Fuyang city, east China's Anhui province, 29 March 2016. China's stocks fell for a second day on Tuesday (29 March 2016), paring this month's advance, as technology companies slumped and property developers extended losses amid concern new price-cooling measures will hit sales. The Shanghai Composite Index slid 1.28 percent. Poly Real Estate Group. dropped to the lowest level in a month, dragging down a gauge of developers. The ChiNext index of small-cap shares plunged the most in three weeks. The Hang Seng China Enterprises Index fell for a fourth day as trading resumed in Hong Kong after a two-day holiday. The nation's biggest cities including Shanghai and Shenzhen rolled out measures late last week to tame soaring real-estate prices. The moves may hurt investor sentiment, according to Partners Capital International. Developers have led the Shanghai gauge's 10 percent rebound from the January low.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónap igencsak vadul sikerült a Wall Streeten, ahogy a kockázatok miatt aggódó befektetők keményen megrángatták az árfolyamokat. Van azonban egy elemző, aki szerint egyenesen új világrend készülődik a tőzsdéken.
Vágólapra másolva!

Ahogy az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus eszkalálódott, az amerikai állampapírok hozamgörbéje pedig vésztjóslóan megfordult (ami klasszikus recessziós előjel), az amerikai S&P 500 részvényindex régóta nem látott eladási hullámot jelzett augusztusban, és jelenleg nagyjából 7 százalékkal marad el a csúcsától.

Mindez pedig arra utal, hogy egy új világrend közeleg a tőzsdéken

– mondta a CNBC-nek Ben Kirby, a Thornburg Investment Management portfólió menedzsere.

Az elmúlt néhány évet a magas hozamok és a relatíve alacsony volatilitás jellemezte. Kirby azonban most úgy látja, hogy a világgazdaság lassulása, a fordított hozamgörbe, valamint a beszerzési menedzserindexek globális gyengülése egyaránt arra utal, hogy a korábbival ellentétes trend közeleg a piacokon. Vagyis alacsonyabb hozamokra és növekvő piaci kilengésekre kell számítani.

Véget érhet a töretlen felfutás időszaka Forrás: AFP/Bryan R. Smith

A hozamgörbe megfordulása azt jelenti, hogy a 2 éves lejáratú amerikai állampapír hozama meghaladta a 10 éves lejáratú kötvény hozamát, ami egy kötvénypiacon a recesszió egyik leghagyományosabb előjele – még akkor is, ha sokak szerint most nem várható az USA gazdaságának összehúzódása.

Kirby kiemelte, amikor eddig előfordult a hozamgörbe megfordulása, az esetek 60 százalékában ütött be recesszió a rákövetkező 12 hónapban.

A legnagyobb gondot pedig az jelenti, hogy a világgazdaságban általában is érezhető a gyengélkedés, a nagy jegybankok pedig gyakorlatilag elhasználták az összes élénkítő lehetőségüket. Vagyis innentől a monetáris ösztönzők már sokkal kevésbé lesznek hatékonyak, mint 2008 után voltak – tette hozzá a szakember.

Az amerikai gazdaság azonban most elég erős lehet ahhoz, hogy ne kerüljön a recesszióba a következő évben.

Kirby úgy látja, erre mindössze 25 százalék esély van, köszönhetően az erős amerikai munkaerőpiacnak, illetve az alacsony inflációnak. Ha viszont 24 hónapos távlatban számolunk, akkor az esély jelentősen megnő.

Az amerikai gazdaság egyelőre még tartja az erejét Forrás: 123rf.com

Az elemző szerint úgy lehet a legjobban felkészülni az esetleges felfordulásra, ha a befektetők az osztalékhozamot fizető részvényeket preferálják. Ezek nagy előnye ugyanis abban áll, hogy kedvező időszakban nagyot lehet nyerni velük, lejtmenet esetén azonban mérsékelt a veszteség.

Az osztalékhozamot fizető részvények tehát egy recessziós időszakban is kellő védelmet tudnak biztosítani.

Az egyes vállalatok közül Kirby szerint kiemelkedik a kínai China Mobil és a francia Orange telekommunikációs cég, valamint az amerikai Home Depot. Míg az előbbi kettő 4,3, illetve 5,2 százalékos, addig utóbbi 2,5 százalékos osztalékhozamot fizet.