Megdöbbentő mértékben megugrott az arany iránti kereslet

arany tömb
2515185 Russia, Verhnyaya Pyshma. 10/22/2014 Gold bars manufactured during the opening of a new bank bar manufacturing line at the Yekaterinburg Plant for Non-Ferrous Metals Processing, in the town of Verkhnyaya Pyshma, Sverdlovsk region. Pavel Lisitsyn/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
A nemzetközi befektetők hat éve nem látott mértékben öntik a pénzt az aranyra építő tőzsdén kereskedett alapokba. Ezzel együtt a globális készletek is folyamatos növekedést mutatnak 2016 óta, és az elemzők szerint az arany lesz a következő időszak egyik legfontosabb eszköze.
Vágólapra másolva!

Az arany rendkívül erős menedékeszközként funkcionált az elmúlt időszakban, amit az is bizonyít, hogy 2016 óta komolyan megnőtt a kereslet az aranyra építő tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) iránt. Ennek következtében a 2016-os mélyponthoz képest 1000 tonnával több aranyat tartanak ma már az alapok. Mindez pedig arra utal, hogy a befektetők a mélyben már egy ideje elkezdték fedezni magukat egy esetleges pénzügyi válság ellen – írja a Bloomberg.

Az ismert ETF-ek szerdáig összesen 2424,9 tonna aranyat tartottak, ami a legmagasabb szám 2013 óta.

A Bloomberg adatai szerint az elmúlt három évben folyamatos volt a növekedés, amely 2019-ben csak fokozódott. A jelenlegi aranyeszköz-állomány pedig nagyjából 1000 tonnával haladja meg a válság utáni mélypontnak számító 1425,1 tonnás szintet.

Folyamatosan nő a kereslet az arany iránt Forrás: ANP/AFP/Koen Suyk

A jelenlegi trendet figyelve pedig nem meglepő, hogy számos elemző szerint az arany a jelenlegi időszak egyik legstabilabb befektetése, és további komoly növekedés állhat a nemesfém előtt. A menedékeszköz ebben az évben is drágult, ahogy a befektetők elkezdtek menedéket keresni a világgazdasági növekedés lassulása ellen. Ehhez jött még a kereskedelmi háború, valamint az amerikai állampapírpiac fordított hozamgörbéje, mely utóbbi klasszikus előjele egy recessziónak. A fentiekből adódó bizonytalanságok pedig számos befektetőt az olyan biztonságos menedékek felé tereltek, mint az arany.

Legutóbb a veterán befektető, Mark Mobius nyilatkozta azt, hogy a nemesfém felhalmozása hosszú távon sikerre vezet majd.

A nagyobb bankok közül pedig nemrég a Goldman Sachs elemzői szólaltak meg az arannyal kapcsolatban. A pénzintézet szakemberei úgy számolnak, hogy az arany unciánkénti ára a következő hat hónapban eléri az 1600 dolláros szintet. A Goldman vezető nyersanyagpiaci elemzője, Jeffrey Currie szerint a drágulás jelentős részben az ETF-ek iránti keresletnek, illetve a jegybankok aranyvásárlásának tudható majd be.

Közép-európai idő szerint péntek kora délután az arany 1505 dolláron forgott.