A második negyedévben 192 milliárd dollárral, 13,86 ezer milliárd dollárra emelkedett a fogyasztói adósság, ez pedig 1,4 százalékos növekedést jelent. Utoljára 2008-ban volt ilyen magas ez a szám, amely akkor 12,68 ezer milliárd dolláron állt.

A diákhitel-válság komoly problémát jelent az Egyesült Államokban, a helyzet pedig romlott az idei második negyedévben. Ugyan némileg csökkent - 1,49 ezer milliárd dollárról 1,48 ezer milliárdra - a vissza nem fizetett hitel értéke, azonban nőt azon hitelek száma, amelyeket már hónapok óta nem törlesztettek.

Minden tizedik diákhitellel rendelkező amerikai legalább három hónapos elmaradásban van a törlesztéssel. Az első negyedévben a diákhitelesek 9,4 százaléka késett a törlesztéssel, de a második negyedévre ez az arány már 9,9 százalék volt.

A legfontosabb határ a diákhitel-törlesztésnél 270 nap késedelem után jön el. Ekkor lényegében minden törvényes eszköz "élesíthető" az adósság behajtása érdekében. Ezt történhet úgy is, hogy az illető fizetésének egy részét leemelik a bankszámlájáról, de emellett nem tud új hitelt felvenni, ezáltal jelentősen romlik a vásárlóereje annak, aki nem tudja, vagy nem hajlandó törleszteni a hitelt.

illusztrációForrás: Getty Images/Justin Sullivan

Végső esetben az ügy az Igazságügyi Minisztériumhoz kerülhet, ahol akár bírósági eljárást is indíthatnak a nem törlesztett diákhitel miatt. Ugyan börtönbe emiatt nem kerülnek az emberek, de kötelezhetik őket, hogy az eljárás minden költségét fizessék meg, ezzel pedig még nehezebb pénzügyi helyzetbe kerülhet az érintett.