Tovább romlik a diákhitel-válság az Egyesült Államokban

Stanford Campus, Stanford Egyetem
STANFORD, CA - MARCH 12: Cyclists ride by Hoover Tower on the Stanford University campus on March 12, 2019 in Stanford, California. More than 40 people, including actresses Lori Loughlin and Felicity Huffman, have been charged in a widespread elite college admission bribery scheme. Parents, ACT and SAT administrators and coaches at universities including Stanford, Georgetown, Yale, and the University of Southern California have been charged. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A második negyedévben 192 milliárd dollárral, 13,86 ezer milliárd dollárra emelkedett a fogyasztói adósság, ez pedig 1,4 százalékos növekedést jelent. Utoljára 2008-ban volt ilyen magas ez a szám, amely akkor 12,68 ezer milliárd dolláron állt.
Vágólapra másolva!

A diákhitel-válság komoly problémát jelent az Egyesült Államokban, a helyzet pedig romlott az idei második negyedévben. Ugyan némileg csökkent - 1,49 ezer milliárd dollárról 1,48 ezer milliárdra - a vissza nem fizetett hitel értéke, azonban nőt azon hitelek száma, amelyeket már hónapok óta nem törlesztettek.

Minden tizedik diákhitellel rendelkező amerikai legalább három hónapos elmaradásban van a törlesztéssel.

Az első negyedévben a diákhitelesek 9,4 százaléka késett a törlesztéssel, de a második negyedévre ez az arány már 9,9 százalék volt.

A legfontosabb határ a diákhitel-törlesztésnél 270 nap késedelem után jön el. Ekkor lényegében minden törvényes eszköz "élesíthető" az adósság behajtása érdekében. Ezt történhet úgy is, hogy az illető fizetésének egy részét leemelik a bankszámlájáról, de emellett nem tud új hitelt felvenni, ezáltal jelentősen romlik a vásárlóereje annak, aki nem tudja, vagy nem hajlandó törleszteni a hitelt.

illusztráció Forrás: Getty Images/Justin Sullivan

Végső esetben az ügy az Igazságügyi Minisztériumhoz kerülhet, ahol akár bírósági eljárást is indíthatnak a nem törlesztett diákhitel miatt. Ugyan börtönbe emiatt nem kerülnek az emberek, de kötelezhetik őket, hogy az eljárás minden költségét fizessék meg, ezzel pedig még nehezebb pénzügyi helyzetbe kerülhet az érintett.