Felfuthat a gyémántipar ott, ahol a világ legviccesebb természetfilmje készült

2019.08.25. 10:23

Jelentős fellendülés előtt állhat Botswana nyersanyagkitermelése. Az ország - Oroszország mellett - a világpiac egyik legjelentősebb gyémántszállítója, mely bányászati engedélyek megújításával futtatná fel a termelést.

A Botswana Diamonds nevű, a londoni tőzsdén jegyzett vállalat 2021-ig megújította két, "stratégiai jelentőségű" engedélyét a Kalahári-sivatagban lévő projektjeinek fejlesztésére. A dél-afrikai ország területének jelentős részét elfoglaló Kalahári-medence és a sivatag egyes térségeit a világ többek között minden idők egyik legsajátosabb látásmódú, egyéni humorú természetfilmjéből, a Jamie Uys rendezte, 1974-es Sivatagi showból ismerheti.

A most meghosszabbított licenszek egy több mint 300 négyzetmérföld (kb. 780 négyzetkilométer) nagyságú területre szólnak, a Ghaghoo gyémántbányától nyugatra. Ez utóbbit a Gem Diamonds idén júniusban értékesítette egy helyi cégnek, 5,4 millió dollárért.

A Botswana Diamonds most azt közölte: már meg is jelölt néhány olyan helyet a szomszédos területen, ahol érdemes lehet megkezdeni a kitermelést.

A jogosítványokhoz a vállalat egyébként úgy jutott hozzá, hogy tavaly novemberben megvásárolta az oroszországi óriáscég, az Alrosa 50 százalékos tulajdoni hányadát egy vegyesvállalatban.

Botswana a világ legprofitábilisabb gyémántbányáinak otthona, ideértve a Lucara Diamondhoz tartozó Karowe-projektet is, ahol

a Lesedi la Rona, a világ harmadik legnagyobb gyémántja került felszínre 2016-ban.

Az 1109 karátos Lesedi La Rona gyémánt, a világ egyik legnagyobb nyersgyémántja is egy botswanai bányából került előForrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

2014-ben egyébként az ország egy időre át is vette a vezetést a gyémánt világpiacán Oroszországtól.

Ám a botswanai bányák elmaradt korszerűsítése és energia ellátási gondjai visszavetik a termelést, ezért van nagy jelentősége annak, hogy egy-egy társaság, megújítva licenszeit, újabb fejlesztéseket jelent be.

Az országban a gyémánt mellett jelentős készletek találhatók nikkelből, rézből, szénből és vasércből is, írja a Mining.com.