Nigériai csalók üzemeltették a világ egyik legnagyobb szélhámos-hálózatát

adathalászat
Computer hacker, conceptual image.
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb csalóhálózatát kapcsolta le a Szövetségi Nyomozóiroda, azaz az FBI. Összesen már 80 embert tartóztattak le a nem mindennapi ügyben, javarészt nigériai állampolgárokat.
Vágólapra másolva!

Az FBI három évig nyomozott az ügyben, a héten pedig meg is kezdték a csalók letartóztatását, akik állítólag dollármilliókat loptak el vállalkozásoktól és gyanútlan emberektől.

Nick Hanna amerikai főügyész szerint ez volt az egyik legkiterjedtebb csalóhálózat az USA történetében.

A bűnözők érzelmi kapcsolatot alakítottak ki az áldozatokkal, elérték, hogy megkedveljék őket, majd ezt követően szerezték meg pénzüket különböző ürügyekkel. Az egyének mellett vállalkozásokat is megcéloztak a csalók úgynevezett BEC átveréssel.

Computer hacker, conceptual image. Forrás: AFP/Science Photo Library/Igor Stevanovic

Ennél a módszernél a szélhámosok nem adathalász e-maileket küldenek ki, hanem egy konkrét céget keresnek, majd kiderítik, ki a vezérigazgató és feltörik az e-mailjét.Ezt követően a cég vezetőjének álcázva magukat, általában a pénzügyi részlegen tevékenykedő alkalmazottakat veszik rá arra, hogy hajtsanak végre átutalásokat.

A csalók összesen 10 millió dollárt zsákmányoltak, és 250 esetben követtek el bűncselekményt. A jelenlegi 80 gyanúsított mellett a hatóságok még 57 személyt keresnek.

A főként nigériai illetőségű, internetes bűnözők kiadatása megkezdődött az Egyesült Államok felé, de a kárt szenvedett áldozatok nagy valószínűséggel sosem látják viszont pénzüket.

A csalássorozattal kapcsolatos fejleményeket alig egy héttel azután jelentették be, hogy letartóztatták a fiatal, sikeres nigériai vállalkozót, a Forbes 30 év alatti milliomosokat bemutató listáján is szereplő Obinwanne Okekét. Az FBI 12 millió dolláros csalással gyanúsítja, a feltételezés szerint ugyanis hozzá köthető egy amerikai fémipari vállalat számítógépes rendszerének korrumpálása, aminek révén ekkora pénztől fosztotta meg a céget.