Mintegy 100 cég teszi át székhelyét Hollandiába a brexit miatt

2019.08.26. 18:32

Már mintegy száz olyan vállalat van, amely a brexit miatt elhagyta vagy elhagyni készül Nagy-Britanniát és Hollandiába költözik azért, hogy továbbra is az Európai Unióban folytathassa tevékenységét.

A Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) értesülései szerint jelenleg 325 olyan vállalat van, amelyek aggódnak, hogy a brexit után elvesztik a hozzáférést az európai piachoz, emiatt pedig sokan a költözést fontolgatják.

illusztrációForrás: NurPhoto/Gail Orenstein/NurPhoto/Gail Orenstein

Jeroen Nijland, az NFIA igazgatója szerint egyre nagyobb az esély annak, hogy megállapodás nélkül hagyja el Nagy-Britannia az EU-t, ez pedig óriási nyommást helyez az országban tartózkodó vállalatokra. Nijland hozzátette, hogy éppen ezért sokan döntenek Hollandia mellett, amely vállalatok tucatjainak jelentheti az új európai központjuk helyszínét.

Az NFIA szerint a legtöbb költöző, és a költözést fontolgató vállalat a pénzügyi, informatikai, technológiai, média, tudomány és egészségügyi szektorból érkezik. Hollandiának azonban komoly vetélytársai akadnak a kegyeikért folytatott harcban, hiszen Németország, Franciaország és Írország is pályázik a brexit következtében elvándorló cégekre.