Az Egyesült Királyság iskoláiban élő hagyomány, illetve előírás az, hogy a diákoknak kötelező egyenruhában látogatniuk az intézményt. Nem is csoda, hogy sok szülő kényelmetlenül érzi magát a szeptember előtti hetekben, hiszen a formaruházat darabjainak beszerzése komoly anyagi megterheléssel jár a családoknak - mutatja be a BBC.

Az Egyesült Királyság oktatási rendszerében szerves gyakorlatként van jelen a kötelező iskolai egyenruhák viselése. Intézményként számos eltérő szabállyal találkozni erre vonatkozóan, az azonban kijelenthető - derül ki a BBC témával foglalkozó összeállításából -, hogy az irányelv meglehetősen egyértelmű: minden diáknak az iskola részéről meghatározott ruházati darabokat kell viselnie, amire általában az iskola címere vagy logója kerül.

IllusztrációForrás: AFP/Collection Christophel/Heyday Film/Warner Bros

Drága hagyomány

Azt még azok a szülők sem vitatják, hogy a brit oktatási rendszerben - s nem pusztán a magánintézményeknél - fontos kulturális sajátosságot jelent a kötelező egyenruha, akik a gyakorlat lazítása mellett foglalnak állást. Utóbbi szándék egyékbént érthető: az előírt gyerekruhák beszerzése óriási többletköltséget jelent a háztartásoknak.

S hogy mennyit is?

A Mintel piackutató elemzése szerint a brit szülők minden évben iskolakezdéskor, 1,2 milliárd fontot (kb. 438 milliárd forint) költenek az előírt ruházat illetve egyéb felszerelések beszerzésére.

Az Oktatási Miinisztérium 2015-ös felmérésében 1183 szülőt kérdeztek meg. Az eredmények kiértékelésekor kiderült, hogy egyetlen gyerek iskolai ruházatának átlagos költsége eléri a 213 fontot (kb. 78 ezer forint).

Ha az inflációt is figyelembe veszik, akkor a minisztérium szerint 2019-ben ez a költség már 230 font gyermekenként.

Ebben pedig még nincs is benne a kisdiákok testnevelés óráira való felszerelés költsége. A felmérés szerint egy alsótagozatos gyerek esetében átlagosan 70, míg a felsőtagozaton 111 és 140 font közötti további költséget jelent a tornaruha költsége. (A felméréshez az adatokat a szülők szóbeli közlései szolgáltatták.)

Ehhez hasonló eredményre jutott egy, a gyermekek ügyeivel foglalkozó alapítvány. A The Children's Society 2018-as becslése szerint egy alsós gyerek uniformisának költsége 2018-ban átlagosan 256 font, míg egy felsőtagozatra járónak átlagosan 338 font volt.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A szülők támogatásának több módja létezik Angliában, például a minisztérium külön forrásból támogatja a szegényebb vagy hátrányos helyzetben lévő tanulók iskolakezdését, különösen, ha azok önkormányzati támogatásban részesülnek. Például Manchester városi tanácsa 2014-15-ben pontosan 208 529 fontot költött az egyenruhák beszerzésének támogatására - igaz, ezt a programot utána felfüggesztette.

Skóciában elsősorban a gyermekek ingyenes vagy támogatott iskolai étkeztetésével próbálják az önkormányzatok könnyíteni a szülők dolgát, míg Észak-Írországban és Walesben célzottan az iskolai ruhák beszerzéséhez igényelhető támogatás, mértéke függ a gyerek életkorától.

Mit tehetnek a szülők?

Rengeteg szülő fektet abba energiát, hogy lefaragja a beiskolázás illetve az iskolakezdés ruhaköltségeit. Ezért például sokan közösségi média csoportokba szerveződnek, hogy a már kinőtt, használt ruhákat csereberéljék, vagy adományként ajánlják fel a rászorultabb családoknak. Nagy-Britanniában már legalább 100 ilyen csoport szerveződött, összesen több mint 34.000 taggal, azaz csoportonként átlagosan 340 fővel. Vannak olyan kezdeményezések is, melyek a ruhacsere-programot eredetileg a szegényebbek támogatására hozták létre, és ez a célkitűzés jól kiegészült a hulladék visszaszorítására irányuló törekvésekkel.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Feltehető persze a kérdés: mi lenne, ha az egyenruhákat - amikre az iskolák logói, jelvényei kerülnek - nagytételben, hipermarketben szereznék be?

A BBC szerint jelentős költségmegtakarítás lenne így elérhető, átlagosan mintegy 58 font az általános, és 118 font a középiskolai egyenruhákon. Persze mindez akkor kaphat jelentőséget, ha az oktatási intézmények beleegyeznek, hogy a diákoknak szánt öltözéket a hipermarketekből szerezzék be a szülők.

Ám persze az sem olyan biztos, hogy valóban megtakarítás érhető el így. Michael Franklin, a National School Uniforms képviselje szerint, az áruházakban kínált ruházat, bár olcsóbb, általábanmessze elmaradt az elvárhatótól", vagyis minőségét tekintve jóval gyengébb, mint a más forrásból származó áruk, tehát hamarabb kell újat vásárolni, ami viszont már lehet, hogy semmissé teszi a vételáron elért megtakarítást.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Carolyn Budding, a YourSchoolUniform.com oldaltól pedig azt javasolta: az iskoláknak kizárólagos szerződéseket kellene kötniük beszállítóikkal, így versenyképesebb áron tudnák kínálni ugyanazokat a ruházati darabokat. Ez pontosan az ellentetje annak, amit a kormány ajánl az iskoláknak, vagyis hogy több beszállítóval álljanak kapcsolatban - tette hozzá. Van aki szerint pedig lehetővé kell tenni a szülőknek, hogy bárhonnan vásárolhassanak, ne csak adott kereskedőtől. Ehhez viszont az kell, hogy az iskolai jelvények elhelyezése a ruhán, ne legyen kötelező.

Az Oktatási Minisztérium szóvivője elmondta: "Útmutatásunk szerint az iskoláknál prioritást kell élvezniük a költségek figyelembe vételének, valamint annak, hogy az egyenruhák könnyen elérhetők legyenek bárki számára az üzletekben, és bármelyik üzletben. Ehhez hozzá tartozik a ruhán való kötelező elemek minimális szinten tartása. A szóvivő azt is közölte: a megfelelő időben ez az ajánlás akár a brit Parlament elé is kerülhet, hogy "ez az útmutatás kötelező legyen."