Igaz, csak regisztráció és napijegy segítségével, de magánszemélyek is vásárolhatnak a Metro áruházakban 2019. szeptember 24-ig, a bevezető időszakban minden nap, azt követően pedig minden pénteken, szombaton és vasárnap.

A Metro áruházak a vállalkozók számára lettek kialakítva, így csak olyanok juthattak hozzá a kötelező vásárlói kártyához, akiknek vállalkozásuk van, továbbá az ő megbízottaik. Mivel a megbízottak lehettek magánszemélyek is, ezért

az áruházlánc lényegében mostantól legalizálja a magánszemélyek vásárlásait.

A „Nyílt napok a METRO-ban" kampány keretében 2019. szeptember 24-ig minden nap bárki magánszemélyként is regisztrálhat a METRO áruházak valamelyikében, és a regisztrációt követően egy napijegyet kap, mellyel az említett dátumig minden nap vásárolhat a hazai METRO áruházakban.

Óriási jelentőségű változásnak számít, hogy 26 év után a hazai METRO áruházak megnyíltak a lakosság előtt isForrás: MTI/Róka László

2019. szeptember 24-ét követően már nem minden nap, hanem csak a hétvégén, tehát a pénteki, a szombati és a vasárnapi napokon lehet majd magánszemélyként vásárolni. Ettől kezdve minden egyes hétvégén új napijegyet kell majd váltani, mely csak arra a hétvégére lesz majd érvényes. Egy hétvégi regisztráció mind a három hétvégi napra (péntek, szombat, vasárnap) vonatkozik majd.

A regisztráció ingyenes, és a magánszemélyek az alapadataik megadása (név, lakcím), valamint egy személyazonosításra alkalmas okmány (személyi igazolvány, útlevél, vagy kártyás jogosítvány) és a lakcímkártya bemutatása után kapják meg a napijegyet.

A napijeggyel éppúgy minden termék megvásárolható az áruházakban, mint a vállalkozók METRO kártyájával, de a magánszemélyeknek figyelembe kell venniük az áruházlánc nagykereskedelmi sajátosságait, így

a kínálat egyrészt némileg eltér a lakossági igényeire tervezett szuper- és hipermarketekétől, továbbá sok esetben az árut egyesével nem, csak meghatározott darabszámban lehet megvásárolni, hiszen ez a nagykereskedelem lényege.

Ugyanakkor nincs minimális vásárlási érték a magánszemélyek számára sem.

Az áruházakba kiskorú gyermekkel is be lehet menni, de az áruház fokozott figyelmet kér a nagyfokú targoncás forgalom miatt.

Hazánkban 13 METRO áruház található: 3 Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Pécsen, Miskolcon, Szombathelyen, Nyíregyházán, Győrben, Székesfehérváron, Kecskeméten és Budakalászon. A magánszemélyek bármelyik áruházban vásárolhatnak a fenti szabályok szerint.

Az áruházakban nincs mód vásárlási utalvánnyal fizetni a kasszánál, csak saját kibocsátású utalvánnyal, hiszen ezek a lakosság számára kínált fizetési megoldások. Az American Express, Maestro, Mastercard, Mastercard Electronic, Visa és Visa Electron bankkártyákkal azonban a METRO áruházakban is fizethetünk.

Forrás: Metro.hu