Egyetlen elképesztő animáción a világ városi lakosságának növekedése

Dubai Holding has released details of the latest skyscraper planned for the UAE metropolis. The Burj Jumeira will soar 550 meters in the air, “inspired by the harmonious ripples of the UAE’s desert sand dunes and its flowing oases. felhőkarcoló
Vágólapra másolva!
Ha van a XX. század végének és a XXI. század elejének masszív, a világ gazdasági és össztársadalmi helyzetére jelentős hatást gyakorló trendje, akkor az a városiasodás robbanásszerűen lezajlott - és jelenleg is zajló - folyamata. A Visual Capitalist egyetlen látványos animáción mutatja be, hogyan növekedett a világ városainak népessége hét évtized alatt.
Vágólapra másolva!

Az urbanizáció globális történetében az 1950-es években történt meg az újabb fordulat, mely a városok népességnövekedésének máig tartó, hatalmas hullámát elindította. 1950-ben nagyjából 751 millióan éltek a világ városaiban. 2018-ra ez a szám közel a hatszorosára nőtt, elérve a 4,2 milliárdot.

Az ENSZ vonatkozó közlése szerint a városok növekedése két alapvető okra vezethető vissza. Az egyik, hogy az általános népességnövekedésben nagyarányú területi egyenlőtlenségek állnak fenn, a másik pedig az a tény, hogy az emberek kitartóan, tendenciaszerűen vándoroltak a városokba, ami kikényszerítette a települések fejlődését, fejlesztését.

Az adatok szerint a város-vidék népességének arányában a fordulópontot 2008-2009 jelentette.

Ekkor ugyanis a globális világ városi és vidéki népességének aránya 1:1 volt, azaz nagyjából 3,3 milliárd ember élt nagy településeken, s ugyanennyi falusi, illetve rurális térségekben.

Dubaj látképe egy látványterven Forrás: Dubai Holding

Ezt követően azonban a városi népesség növekedésének és a vidéki csökkenésének tendenciáját lehet megfigyelni, ami az előrejelzések szerint 2050-ig biztosan nem fog változni. A prognózis szerint

2040 környékére a városokba tömörülve él majd 6 milliárd ember, míg a vidékiek száma ennek nagyjából a fele, 3 milliárd lesz.

Amikor városiasodásról van szó, sokszor a tízmilliós, illetve a lassan akár több tízmilliós népességűre duzzadó metropoliszokra gondolnak sokan. A mostani "megavárosok", a 10 millió feletti lélekszámmal rendelkezők - például New York. Lagosz, Tokió - várhatóan egyre nagyobbra nőnek. Az ENSZ szakértői szerint azonban a következő évtizedek urbanizációjának legfontosabb trendjét a regionális jelentőségű, közepes nagyvárosok fogják képviselni, melyek 500 ezer és 5 millió közötti lakosságszámmal bírnak. 2030-ra ugyanis a mostani óriási városok helyett, inkább ezek a még élhetőbb léptékű települések lesznek a gazdasági fejlődés igazi motorjai és csomópontjai - állítják az elemzők.

A következő, rövid animáció megmutatja az elmúlt hét évtizedet jellemző globális városiasodást. A Z Creative Labs munkatársai 1800 település növekedését ábrázolták, 300 ezertől a 37 milliós lakosságszámig - ez utóbbi adatot fejezik ki a különböző színű körök, melyek azt fejezik ki, az adott régióban milyen arányú a városi lakosság koncentrálódása, a növekedés pedig ennek ütemét mutatja:

S hogy mi várható a közeli jövőben?

A modellezések szerint a globális városi lakosság növekedésének harmada 2050-ig, három országhoz lesz köthető: Indiához, Kínához és Nigériához. Az előrejelzések szerint a következő három évtizedben Indiában 416 millióval, Kínában 255 millióval, Nigériában pedig 189 millióval nő majd a városokban élők száma.

Ugyanakkor az is várható, hogy

egyes megavárosok hamarosan elérik populációjuk csúcspontját.

Különösen Ázsia egyes térségeiben, valamint Európában lehet számítani arra, hogy egy-egy nagyváros lakóinak száma csökken, mégpedig a kedvezőtlen demográfiai tendenciák miatt. Például Tokió és vonzáskörzete most mintegy 38 millió ember otthona, ám a népesség itt várhatóan már 2020-ban enyhe csökkenésnek indul.

A világszervezet friss előrejelzése szerint a Föld népessége a 2019-es 7,7 milliárdról 2050-re 26 százalékkal, 9,7 milliárd főre nő. Ez bizonyosan óriási gazdasági kihívást jelent majd a világnak, hiszen a tendenciák alapján, a népesség nagyja a városokban koncentrálódik, amelyek infrastruktúráját fel kell készíteni lakóinak megfelelő minőségű kiszolgálására.