Fontos dolgot árult el a Penny Market

Penny Market
Clients of the discount market "Penny" wait for the opening of a shop of the chain 30 June 2005 in Halle, eastern Germany. For a price of 29 Euros each, "Penny" sells 100 000 coupons for low-cost flight tickets of the no-frills airline Air Berlin valid for a one-way flight to some destinations in Europe, to redeem in November and December 2005. AFP PHOTO DDP/JENS SCHLUETER GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
Most már a Penny Market is közzéteszi állásajánlataiban, milyen javadalmazást kínál leendő munkavállalóinak. Eddig azon, kisszámú kiskereskedelmi láncok közé tartozott, ahol szemérmesen hallgattak a bérezésről a toborzó hirdetésekben, a Blokkk.com utánajárásból viszont kiderült, most már ez is megváltozott.
Vágólapra másolva!

A nagy kiskereskedelmi láncok nemcsak a vásárlókért, hanem a bolti dolgozókért is ádáz harcot vívnak, tekintettel a munkaerőhiányra. A Penny Market eddig azok közé tartozott, amely cég honlapja álláshirdetéseiben és úgy egyébként máshol is titkolta, mennyit ajánl dolgozóinak.

A portál szerkesztői most kizárólag a bolti dolgozók kereseti lehetőségeit nézték meg, ami a kasszázás, árufeltöltés, fagyasztott pékáru sütés, takarítás skáláján mozog a diszkontokban, és ott már teljes a bérlajstrom. A csemegepultozás a hipermarketben, szupermarketben jellemző, itt viszont már szükséges a munkavállaló oldaláról a megfelelő szakmai képesítés.

Illusztráció Forrás: AFP/Jens Schlueter

Így alakul nyár végével az országos bérlajstrom

Az Aldi országosan egységes bért kínál, pontosan megjelölve a kezdőt és a béremelés tervezett mértékét. Bérlistavezető, de csak nyolc órára számítva, a cégnél ugyanis csak részmunkaidős bolti munka van.

A Lidl az álláshirdetéseiben a három év múlva elérhető keresetet adja meg, de a cég sajtóközleményéből azért kideríthető a kezdő munkavállalóknak kínált bér.

A Tesco szeptembertől bért emel, de átszervezte a munkaköröket, most már náluk is diszkont mintára dolgozik a boltos munkatársak egy része, az áruház bármely szegletében bármit csinálhat, már ami a kapott feladatokat illeti. A szakszervezetnek ez régen nem tetszett, ma már viszont bólint rá, hiszen ehhez némileg magasabb bér társul.

A Spar esetében továbbra is csak egy korábbi sajtóanyagából lehet számolgatni, viszont nagyon sokrétű állásokat kínál. Sok helyen szakeladót is keresnek, amihez nyilván megfelelő szakmai képzettség kell. Van például szakeladó, eladó, eladó-pénztáros munkakör is, amit megfelelő képesítés birtokában lehet az áruházláncnál betölteni.

Összegezve néhány nagy áruházlánc bérezési ajánlata, bérpótlékok, munkába járás költségeinek térítése, túlóra és más egyebek, egyéb juttatások nélkül:

Forrás: blokkk.com