Újabb környezetkímélő alternatívája érkezik a műanyag szívószálaknak, mégpedig a tésztából készült változatok. A pasztaszívószálaknak nagy előnye a papírváltozatokhoz képest, hogy jóval később áznak át, és így nem befolyásolják a fogyasztott ital ízét.

Csak az Egyesült Királyságban évente mintegy 8,5 milliárd műanyagszívószálat használnak a fogyasztók. Ennek egyik pillanatról a másikra vége szakadhat jövő áprilisban, amikor hatályba lép az azokat betiltó rendelkezés. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy új, környezetkímélő anyagokból készült termékek léphetnek azok helyébe.

Az egyik ilyen lehet a tészta, az abból készült szívószálakat a Stroodles nevű startup hozza forgalomba, és egy olasz cég gyártja, amely egyébként hagyományos tésztaelőállítással foglalkozik. A pasztaszálak ugyanolyan méretűek mint a hagyományos műanyagok, de ellentétben az azok lecserélésére ajánlott papírszívószálakkal,

nem nedvesednek át olyan hamar, így ízük nem oldódik bele a folyadékba.

A vállalkozás vezetője a Fast Companynak elmondta: a tésztából készült szívószálak legalább egy óráig ellenállnak a folyadéknak, ha pedig hűtött italokhoz használják azokat, még tovább. Ha pedig órákon át hagyják azokat a meginni kívánt folyadékban, és felszívva a nedvességet, megpuhulnak, rágcsálnivalóként lehet azokat elfogyasztani - mert természetesen ehetők.

Nem a Stroodles az egyetlen, amely tésztaszívószálakat kínál a régiek kiváltására, de a vállalkozásnál azt mondják, termékeik annyival jobbak a versenytársaikénál, hogy megjelenésükben sokkal inkább a hagyományos műanyag változatokat idézik, mint a konkurens termékek. Előállításuk ugyan jóval drágább, mint a műanyagoké, de nagy tételben már csökkenthető a papír szívószálak költségeinek szintjére.

A cégnél abban bíznak: mivel a műanyagra vonatkozó tiltás hamarosan hatályba lép, ezért azzal együtt értelmét veszti az is, hogy a paszta-változat árait a hagyományoséval hasonlítsák össze. Onnantól legfeljebb a papírszívószálak lehetnek árban a versenytársaik - mondják a vállalkozásnál.